Publicerad 28 April, 2017

Blekinge får 1,3 miljoner till kultur i skolan

Tre kommuner och en friskola i Blekinge har fått Skapande skola-medel från Kulturrådet för nästa läsår. Det är Karlshamns, Karlskrona och Sölvesborgs kommuner samt Karlshamns Montessori som får sammanlagt 1 360 000 kronor till olika kulturprojekt för elever i förskoleklass och grundskola. Cirka 7 200 elever beräknas få del av insatserna.

Både Karlshamn och Karlskrona kommuner vill förstärka kulturgarantin (Blekingemodellen, läs mer om modellen här), vilket innebär att teaterföreställningar i skolorna kan för- och efterbearbetas tillsammans med till exempel dramapedagoger, konstnärer eller andra kulturaktörer.

– Det rimmar väl med syftet med Skapande skola, säger Tua Stenström, handläggare på Kulturrådet. Vi ser gärna att kulturprojekten förstärker de estetiska lärprocesserna i klassrummet och får en bredare och djupare koppling till elevernas vardag.

Sölvesborgs kommun planerar många olika projekt kring olika konstarter. Konstprojekt i samarbete med Wanås konstpark, författarbesök och slöjd är några exempel. Dessutom vill man fortsätta med sina två stora projekt i två skolor som arbetar med musiker, låtskrivare och dansare för att skapa öppenhet, mångfald och tolerans.

Totalt fördelar Kulturrådet cirka 177 miljoner kronor i bidrag till insatser inom Skapande skola.