news_image:alt_text

Publicerad 9 Oktober, 2017

Blekinge har den största procentuella ökningen av logiintäkterna för sommaren 2017

Blekinge har tillsammans med Örebro län den största procentuella ökningen av logiintäkterna för sommaren 2017 enligt statistik från SCB och Tillväxtverket. Beräkningen innehåller dock ett fel när det gäller antalet gästnätter som enligt statistiken minskar i Blekinge när den i själva verket ökar.

- Statistiken innehåller ett fel som vi uppmärksammat SCB på och som kommer att rättas senast vid årsskiftet, säger länsturismchef Leif Wictorén, Region Blekinge. Flera av campinganläggningarna har bytt bokningssystem och då har det blivit ett omräkningsfel som innebär att färre gästnätter har rapporterats in.

Christer Jönsson, ägare av Hälleviks camping och den som upptäckte felet, har räknat fram att det till sista juni saknas minst 21 600 gästnätter i statistiken och för juli-augusti ytterligare 15 000 gästnätter.

- Då kan vi anta att det för perioden januari – augusti bör läggas till minst 36 600 gästnätter. Förra året hade länet 792 444 gästnätter samma period, den teoretiska förändringen blir en ökning med 2,8 procent.

Glädjande i siffrorna är att boendeanläggningarna i Blekinge fortsätter att tjäna mer på övernattningar under sommarmånaderna. Dessa siffror är korrekta i statistiken. Logiintäkter från hotell, stugbyar och vandrarhem steg i Sverige med 6,6 procent under juni-augusti jämfört med samma period i fjol. Blekinge och Örebro har den största procentuella ökningen av logiintäkterna med 16,2 procent.

- På vår anläggning har snittbeläggningen varit något högre än 2016, men ”topparna” har inte infunnit sig, troligen på grund av vädret, säger Christer Jönsson, Hälleviks camping. Däremot har vi sett en avsevärd ökning av besökare från Holland och Schweiz.

Intressant är siffrorna för hela Sverige där antalet övernattningar minskat med 1,4 procent.

- Jämfört med 2016 har antalet besökare från utlandet ökat med 3,1 procent. Slutsatsen är att vi svenskar väljer att semestra mer i utlandet än i hemlandet, säger Leif Wictorén.

Statistiken från Tillväxtverket och SCB, som alltså innehåller fel när det gäller antalet gästnätter i Blekinge, finns att läsa här på Tillväxtverkets webbplats, https://tillvaxtverket.se/statistik/turism/inkvarteringsstatistik.html

E_WARNING Error in file Template.php at line 1962: FilesystemIterator::__construct(/home/jhvpnquw/domains/regionblekinge.se/public_html/system/expressionengine/cache/default_site/page_cache/): failed to open dir: No such file or directory