Publicerad 5 September, 2018

Det industriella kulturarvet visas upp i Blekinge

Helgen den 7 till 9 september äger evenemanget Kulturarvsdagen rum runt om i Sverige. I Blekinge har ett antal aktörer som på olika sätt är verksamma inom industri och teknik gått samman för att lyfta fram Blekinges industriella kulturarv.

Industrialiseringen är kanske den största omvälvningen i mänsklighetens historia och Blekinge har ett rikt kulturarv inom industri och teknik. Temat under Kulturarvsdagen 2018 är Dela kulturarvet. Under detta temat anordnas flera aktiviteter i Blekinge under parollen Mycket verkstad i Blekinge, med syftet att dela och visa upp Blekinges industriella kulturarv.

– Det industriella kulturarvet har form av byggnader, maskiner och industrier, men det tar sig också uttryck i ett naturvetenskapligt sätt att tänka, analysera, mäta, beräkna och värdera. Den industriella revolutionen förändrade hela vår tillvaro och vårt sätt att leva, tänka och agera, säger Anders Randver på Ebbamåla Bruk och initiativtagare till Mycket Verkstad i Blekinge.

Den 7-9 september kan man bland annat guidas genom den rörliga bildens historia och tekniken bakom, följa med på en vandring från u-land till industrination och, ta del av hantverk och se en bilutställning. Program finns på regionblekinge.se

Fakta Kulturarvsdagen
Evenemanget Kulturarvsdagen är en del av Europarådets och Europeiska kommissionens gemensamma program European Heritage Days (EHD) som är det mest firade gemensamma kulturevenemang som delas av Europas medborgare. Riksantikvarieämbetet samordnar evenemanget i Sverige. Syftet är att bidra till att skapa förståelse och intresse för kulturarv och kulturmiljöer. Varje år lockar evenemanget tusentals besökare bara i Sverige. I år är Kulturarvsdagen en del av Europaåret för kulturarv. Läs mer på www.raa.se/kulturarvsdagen.

E_WARNING Error in file Template.php at line 1962: FilesystemIterator::__construct(/home/jhvpnquw/domains/regionblekinge.se/public_html/system/expressionengine/cache/default_site/page_cache/): failed to open dir: No such file or directory