news_image:alt_text

Publicerad 7 November, 2016

Ebbamåla bruk får årets kulturpris

Ebbamåla bruk har tilldelats Region Blekinges kulturpris för 2016. Priset delades ut i samband med Blekingedagen.

Motiveringen lyder:
"Ebbamåla gjuteri och mekaniska verkstad är unikt i Sverige och troligen även i Europa. Bruket är ett industriellt kulturarv, som väl belyser industrialismen genombrott i Sverige. I Ebbamåla bruk göts och tillverkades t.ex. maskiner till pappers- och stärkelseindustrin, träullsmaskiner liksom pressverktyg till Volvo. Verksamheten upphörde 1966/67. Genom familjen Randvers omfattande renoveringar kunde bruket åter startas upp med omfattande guide- och programverksamhet. Familjens Randvers insatser har varit av stor betydelse för besöksnäringen utmed Mörrumsån och Ebbamåla bruk har besökts av mer än 300 000 personer sedan återinvigningen.”

Juryn för priset är Region Blekinges kultur- och fritidsnämnd.