Aktuellt om Blekinge folkhögskola

tre kvinnor står på rad i ett kök

Tre generationer på vår skola

Att Elina skulle gå på Blekinge folkhögskola förr eller senare kändes inte så konstigt eftersom både hennes mamma och mormor gått här. Förra veckan kom de på besök och pratade minnen.

tre kvinnor sitter och pratar

Birgitta som är mormor till Elina gick på skolan på 60-talet och lärde sig lanthushåll. En väldigt bred utbildning där det ingick att laga och tillverka kläder i olika tekniker, laga mat och bevara mat på olika sätt, men även trädgård, djurhållning och slakt stod på schemat. Birgitta syns näst längst ut till höger i rad tre framifrån på bilden i förkläde och huvudbonad som nu passar Elina. Hon sydde även ett set barnkläder som både Anna och Elina haft när de var små.

skolporträtt
tre kvinnor skrattar tillsammans
barnkläder

Elinas mamma Anna har gått på skolan två gånger (en på 80-talet och en på 90-talet) och lärt sig olika textila tekniker och matlagning. Under hennes tid på skolan hade bland annat djurhållningen försvunnit ur schemat och utbildningen hade blivit mer fokuserad på just textil och mat. Det syddes fortfarande förkläden och huvudbonader men nu med mer färg. Anna står som nummer sju i översta raden på bilden.

skolkatalog
förkläde

Under stunden de var här blev det mycket skratt och gamla historier, bland annat om hur det var på den tiden när internatet endast var för flickor (pojkarna bodde på ett eget en bit bort, men dök upp titt som tätt). Elina har nu gått på skolan i 3 år och förutom att läsa in några behörigheter från gymnasiet har hon läst Kock och mathantverk som är en bred utbildning inom mat. I nutid är Textillinjen en egen utbildning så allt har blivit mer specialiserat genom åren. Vi ser med spänning fram emot att se om det kanske i framtiden kommer någon och säger att den är fjärde generation i samma familj.

tre kvinnor stående utanför ett hus
Hittade du informationen du sökte?