rökt fisk på galler

Fisk från sjö till bord

Vi fiskar tillsammans och det vi fångar lagar vi god mat av som vi sedan äter tillsammans.

Fisket koncentreras till fyra tillfällen: abborrfiske och en plattfisktur i Öresund på hösten, sillfiske och en utflykt med näbbgäddefiske på våren.

Det vi fångar tar vi reda på och vid ett senare tillfälle lagar vi god mat av den och äter. Kurstillfällena mellan fisketurerna ägnas åt förberedelser och efterarbete, och att diskutera det vi upplevt. Frågor om hållbarhet och fisk, och vilka fiskar man med gott samvete kan äta är något av det vi kommer att diskutera.

Krav: Att orka vara ute i naturen och fiska fyra-fem timmar utan problem. Fisket kommer att ske på relativt lättillgängliga platser så inga långa vandringar ingår. Båtturen blir längre, men på båten finns en cafeteria med möjlighet att värma sig och ta igen sig i. Viss flexibilitet när det gäller tillfälliga ändringar är nödvändig, se nedan.

Att klara av att hantera, rensa och tillaga fisken är också ett krav.

Kurstid: Onsdagar varannan vecka, 10 september 2025till 27 maj 2026, (sex tillfällen på ht och ca nio tillfällen på vt). Reservation för vissa tillfälliga ändringar – vädret styr och vi kan behöva byta dag pga detta. Turlistan för båtturen i Öresund är inte fastställd än för säsongen, så dag för den få vi anpassa när den finns tillgänglig. Kursen går över hela läsåret eftersom fisket är avhängigt av årstid och säsong.

Klockan: 13.00-16.00 med reservation för att vissa aktiviteter kan ta längre tid och kan behöva förläggas på andra tider för att fungera. Generellt kan man säga att en fisketur (utom båtturen som är längre) normalt är ca 4 till max 5 timmar inklusive transport, och en kökssession bör vara ungefär lika lång. Övriga tillfällen ligger inom de angivna ramarna på onsdagar. Eventuella ändringar görs i överenskommelse inom gruppen och i god tid.

Lokal: Sal 5, källarplan i huvudbyggnaden, ute och undervisningskök på KTH (Kost- Konst- Textilhuset, gamla Lanthushållsskolan)

Kursledare: Bo Wessman

Kostnad: 700 kr inkl. moms. Kostnad för förbrukningsmaterial till fisket tillkommer. Ev. förlorade drag och krokar ersätts av deltagaren. Båtturen i Öresund kostar ca 500-600 kr/per person (priset inte klart i dagsläget) Resekostnader och eget fiskematerial står deltagarna själva för. För dig som inte har egen utrustning finns det möjlighet att låna. Utöver detta tillkommer kostnader för ingredienser till matlagningen.

Antal platser: 12

Utförligare kursplan, med aktiviteter och dagar se här.

ANSÖK HÄR

Hittade du informationen du sökte?