- Startsida
- Hälsa och vård
- För vårdgivare
- Forskning
- Forskningsfinansiering
Forskningsfinansiering i Region Blekinge
Det finns möjlighet för medarbetare i Region Blekinge att söka både intern och extern finansiering av forskning.
Medel inom Region Blekinge
Inom Region Blekinge ger Vetenskapliga rådet - Region Blekinge Länk till annan webbplats.anslag för forskningsarbete inom hälso-, sjuk- och tandvårdsområdet. Vetenskapliga rådet verkar för god kvalitet i forsknings-och utvecklingsarbetet och att den forskning och utveckling som bedrivs i Region Blekinge håller hög nationell standard. Anslagen ska i första hand användas för att stimulera till kliniskt forskningsarbete för personal inom Region Blekinge. Hos Vetenskapliga rådet går det att söka större medel, medel för tidsbegränsade kortare projekt, samt för projektplan inför kommande forskarstudier. I dagsläget är det möjligt att söka medel för forskning inom det medicinska området.
Inom Region Blekinge finns även sociala investeringsmedel med syfte att gynna en god hälsa hos befolkningen genom tidiga insatser. Medlen kan användas till samverkansprojekt mellan verksamheter inom Region Blekinge och/eller mellan Region Blekinge och extern part i förebyggande arbete. Information om ansökningsförfarande finns på Sociala investeringsmedel - Region Blekinge Länk till annan webbplats..
Medel inom Södra Sjukvårdsregionen
Södra Sjukvårdsregionen har gemensamma medel för doktorand- och projektanslag. Behöriga att söka är anställda inom Region Blekinge, Region Halland, Region Kronoberg, Region Skåne samt privata vårdenheter/vårdgivare med avtal och ersättning från regionen ovan. Anslagen är möjliga att söka för patientnära klinisk forskning, mer information finns på SRVN - Doktorandanslag, projektanslag - Södra sjukvårdsregionen Länk till annan webbplats.
Nationella och internationella medel
Vetenskapsrådet har ett nationellt ansvar för att utveckla svensk grundforskning och forskningsinformation. Vetenskapsrådet prioriterar och finansierar grundforskning av högsta vetenskapliga kvalitet inom samtliga vetenskapsområden. Inom området medicin och hälsa finns ett stort antal bidragsformer att söka, läs mer på Vetenskapsrådet Länk till annan webbplats..
Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet och erbjuder finansiering för innovationsprojekt. Mer information finns på Vinnova.se Länk till annan webbplats..
FORTE, forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, arbetar på uppdrag av regeringen och är en av sex statliga forskningsfinansiärer. Myndighetens uppgifter är att finansiera forskning och främja forskning av högsta kvalitet inom hälsa, arbetsliv och välfärd och möta samhällets behov av forskning inom dessa områden. För aktuella utlysningar, se Utlysningar arkiv - Forte Länk till annan webbplats..
Inom EU finns flera fonder som bland annat har medel för regional utveckling. Aktuella utlysningar finns att se på Region Blekinges hemsida, Utlysningar - Region Blekinge Länk till annan webbplats..
Inom EU finns även Horisont Europa, som är EU:s huvudsakliga fond för finansiering av forskning och innovation, däribland inom hälsa. Att skriva en ansökan om medel från Horisont Europa är ett omfattande arbete, där det är en stor fördel att samarbeta med organisationer som har vana av det och redan har fått projekt godkända. SKR har tagit fram en kortfattad information som finns på EU:s fonder och program 2021–2027 | SKR Länk till annan webbplats.. På Horisont Europas hemsida finns möjlighet att söka på finansieringsmöjligheter, Horizon Europe - European Commission
Länk till annan webbplats..
Familjen Kamprads stiftelse har till ändamål att stödja, stimulera och belöna utbildning och vetenskaplig forskning på ett sådant sätt att entreprenörskap, miljö, kompetens, hälsa och social utveckling främjas. Genom fokus på genomförande av resultaten av forskningen och utbildningen är ambitionen att dessa snarast och med kostnadseffektivitet ska kunna komma de många människorna till del. För mer information se Startsida - Familjen Kamprads stiftelse Länk till annan webbplats..
Det finns ett stort antal olika fonder med mera att söka medel från, och det kan vara svårt att ha överblick över alla. En gratis tjänst som ger möjlighet att undersöka vilka finansieringsmöjligheter som finns inom olika områden är Ymner Länk till annan webbplats..
Länsstyrelsen erbjuder möjlighet att söka efter stiftelser som delar ut medel till olika ändamål, det finns möjlighet att söka på olika ämnesområden, Startsidan - Stiftelser Länk till annan webbplats.
För den som är knuten till ett visst lärosäte finns också ibland möjlighet att söka finansieringsmöjlighet genom deras söktjänster, till exempel Lunds universitet, Göteborgs Universitet och Karolinska Institutet:
Rese- och forskningsbidrag | Medarbetarwebben Länk till annan webbplats. – Lunds universitet
Sök forskningsfinansiering på egen hand | Medarbetarwebben Länk till annan webbplats. – Lunds universitet
Stipendier | Studentportal Länk till annan webbplats. – Göteborgs Universitet
KI forskningsbidrag och priser | Medarbetare Länk till annan webbplats. – Karolinska Institutet
Stöd i ansökningsprocessen
För ansökningar om medel för kliniska forskningsstudier finns det möjlighet att få stöd i ansökningsprocessen genom Kliniska Studier Sverige - Forum Söder. Kliniska studier Sverige är ett nationellt samarbete mellan Sveriges sex sjukvårdsregioner. I Forum Söder ingår Region Skåne, Region Halland (södra delen), Region Kronoberg och Region Blekinge.
Forum Söder erbjuder stöd genom hela forskningsprocessen, inklusive att identifiera finansieringsmöjligheter, förstå utlysningens krav och planera ansökningsprocessen. Mer information finns på Grants Office | Kliniska Studier Sverige Länk till annan webbplats..