Aktuellt om uppdrag psykisk hälsa

Bild på två händer mot orange bakgrund, som håller i ett rött hjärta av plast.

Nyhetsbrev nr 1 Mission: Psykisk hälsa i skolan

Mission: Psykisk hälsa i skolan har nu publicerat sitt första nyhetsbrev. Här kan du ta del av det senaste som skett inom projektet.

Det länsgemensamma projektet Mission: Psykisk hälsa i skolan går efter vårens kraftsamling in i en implementeringsfas där vi omsätter kraftsamlingens resultat.

Det här nyhetsbrevet har tagits fram för att informera om hur arbetet går med att skapa ett mer hälsofrämjande samhälle för barn och unga i Blekinge.

I detta brev kan du läsa om

  • Fem systemnycklar för Blekinge
  • Frukostseminarier
  • Nya initiativ
  • ESF-projekt
  • Håll nätverket levande

Fem systemnycklar för Blekinge

Under våren deltog 75 modiga förändringsledare från olika samhällssektorer och 50 högstadieelever i en eller flera workshops som anordnades i syfte att lära hur vi tillsammans kan främja barn och ungas psykiska hälsa i Blekinge.

Träffarna gav fördjupad förståelse för hur vi tillsammans fungerar, och bättre kan agera, som ett helt system. Vi fick nya och bättre relationer till varandra som aktörer runt målgruppen, utvecklade vårt mindset och arbetade praktiskt med nya metoder och lösningar.

I slutet på denna kraftsamling kunde vi identifiera fem områden som verkar ligga till grund för flera av de problem vi ser med barn och ungas psykiska hälsa i Blekinge.

Områdena, som vi valt att kalla systemnycklar, blev utgångspunkt för helt nya initiativ med potential att låsa upp blockeringar i systemet som vi inte skulle kunna åstadkomma om vi enbart verkade i våra indelade organisatoriska tårtbitar. Det fortsatta arbetet i projektet kommer att kretsa kring dessa nycklar, som är:

Bättre och fler relationer över gränser

  • unga och vuxna möts jämlikt
  • samskapa mot samma mål
  • tillit mellan generationer och roller

Större fokus på inre förmågor och känslighet

  • bekräfta känslighet och kreativitet mer än prestation och leverans
  • skapa plats för medveten närvaro, kravlöshet, utforskande

Mer närvarande viktiga vuxna

  • motstridiga krav skapar stress
  • vuxna som orkar leka och vara i det allmänmänskliga med barn och unga

Bättre strukturer för inflytande och medskapande

  • hälsa hänger ihop med känsla av delaktighet
  • fler platser i offentliga strukturer där jämlika möten kan ske och resultaten av dom tas omhand

Synvända i hur vi förstår och agerar på utmaningar

  • utveckla både verktygslåda och förmåga att förstå komplexa utmaningar
  • träna in nya beteenden som utmanar det invanda

Frukostseminarier

Vi fortsätter med våra uppskattade digitala frukostseminarier även under hösten, varannan onsdag klockan 08:00–08:45. Det första äger rum den 4 september och ägnas åt att fördjupa oss i dom fem nycklarna.

Vi för ett samtal kring vad dom kan betyda för oss, hur vi kan jobba med dem i vår vardag och hur de vägleder projektet framåt. Seminarierna är öppna för alla och ingen föranmälan krävs.

Klicka här för att komma till frukostseminariet. Länk till annan webbplats.
Mötes-ID: 349 740 256 383
Lösenord: Gj8mNo

Den 18 september håller inbjudna gästföreläsare frukostseminarium på temat ”Större fokus på inre förmågor och känslighet”. Håll utkik på hemsidan för mer information.

Nya initiativ

Ett antal konkreta sektorsövergripande initiativ föddes under kraftsamlingen. Dessa mejslas nu fram för att kunna sjösättas. Vi ser fram emot att rapportera om arbetet med dom i kommande nyhetsbrev och hoppas det ska locka till samskapande.

ESF-projekt

Precis innan vi stängde ner för semester fick vi veta att vi beviljats 3,9 miljoner från ESF-rådet för att tillsammans med Rädda Barnen och RF Sisu utveckla arbetet ytterligare med fokus på social innovation för aktiv inkludering. Det var ett väldigt glädjande besked inför hösten och vi ser fram emot att utforska hur detta samarbete kan hjälpa oss vidare mot vårt gemensamma mål.

Rådet skriver bland annat i sin motivering: ”Projektet ska använda sig av en intressant metod för att ändra systemet vilket bedöms ha god potential för att bidra till strukturförändring med varaktiga resultat.”

Den 1 september sätter det nya projektet igång och går parallellt med Mission: Psykisk hälsa i skolan.

Håll nätverket levande

För att kunna fortsätta dra nytta av våra nya relationer med varandra, och vara tillgängliga för andra relevanta aktörer, vill vi lägga ut en kontaktlista med både nya och gamla deltagares kontaktuppgifter och beskrivning av arbetsområden på vår hemsida.

Därför ber vi er som vill stå med att fylla i detta formulär Länk till annan webbplats.. Den kommer inom kort att publiceras på vår hemsida här: Mission: Psykisk hälsa i skolan Länk till annan webbplats.

Vi vill gärna fortsätta hålla kontakt och ta del av era erfarenheter, vad har ni som deltog i kraftsamlingen tagit med er in i er vardag, har deltagandet gjort skillnad på något sätt och i så fall hur? Hur kan vi som aktörer i samma system göra annorlunda för att främja mer hälsa?

Vill ni sprida information om spännande saker som händer på temat barn och ungas psykiska hälsa/systemförändring/social innovation med mera? Kontakta oss så lägger vi in det i kommande nyhetsbrev som når ut brett i hela Blekinge!

Tips:

 

Tack för det viktiga arbete du gör!

 

Varma hälsningar

Anna Lindeberg och Hilda Ahlstrand

Projektledare

Hittade du informationen du sökte?