Aktuellt om uppdrag psykisk hälsa

En äldre kvinna spänner armmusklerna. Hon har en röd mantel och en blå t-shirt och ser ut som en superhjälte.

Höstens Kraftsamling för äldres psykiska hälsa i Blekinge har gått vidare till nästa steg!

Vilken resa vi har varit med om när vi samlat så många olika aktörer från stora delar av samhället för att utveckla relationer och stärka samarbetet. Detta för att se vad vi kan åstadkomma gemensamt för att uppnå en positiv förändring och förbättra den psykiska hälsan livet ut. Vi kan vara stolta över det vi åstadkommit så här långt. Stort tack till er alla för den påbörjade resan som nu fortsätter i nästa steg.

Vi vet att det finns en ökad sårbarhet med stigande ålder och när livet förändras utifrån att vi kan stöta på olika förluster av olika slag. Det är här vi gemensamt tittat på vad vi kan åstadkomma från där vi själva befinner oss men också på individ, grupp- och samhällsnivå.

Under vår Workshopserie har vi varit totalt 120 deltagare från hela länet. Vi har haft möjlighet att lyssna till varandra och lära för att se vad vi kan göra för olika förändringar som individer och i vårt system för att det ska fungera bättre för de vi finns till för men också för oss själva. Våra processledare har guidat oss igenom dessa dagar på ett föredömligt sätt och de har påtalat för oss att ”i detta rum finns mer än 1000-årig samlad kunskap”.

Hälsa i ett helhetsperspektiv

Vi har sett att den psykiska hälsan hänger ihop med både den fysiska, sociala och existentiella hälsan varför vi behöver titta på hälsan i ett helhetsperspektiv.

Särskild betydelse har social gemenskap, fysisk aktivitet, goda matvanor och en meningsfull vardag och ”hjärngymnastik” vilket bekräftats i de dialoger och i de initiativ som tagits fram under Workshopserien. Här har de belysts att livsstilen har en betydande roll och att få vara med i något meningsfullt sammanhang. Det finns mycket att göra här för att kunna leva så bra som möjligt i högre ålder och även kunna skjuta upp olika sjukdomar än längre upp i åldrarna.

Ålderism en fara för folkhälsan

Ålderism är också något som lyfts både utifrån upplevd diskriminering och ojämlikhet i samhället i stort, men också det som forskare lyfter alltmer, att det är en fara för folkhälsan då det försämrar både den fysiska och psykiska hälsan och välmående hos de som drabbas.

Vad har vi lärt?

Vi har lagt våra organisatoriska tillhörigheter och uppdrag i bakgrunden och samlats runt en brännande fråga som engagerat oss alla både professionellt och personligen. Detta har lett till att vi kunnat identifiera framgångsfaktorer för att lyckas i vår strävan att kunna möta den utmaningen vi står inför att våra invånare ska kunna uppnå en god psykisk hälsa livet ut. Dessa framgångsfaktorer kan sammanfattas i den påbörjade Hälsofrämjande medskapandemodell som tagits fram av er deltagare i Kraftsamlingen äldres psykiska hälsa 2024.

Hälsofrämjande medskapandemodell

Hälsofrämjande medskapandemodell. Framgångsfaktorer som tagits fram av deltagarna i Kraftsamling för äldres psykiska hälsa 2024.

Projektet har tagit fasta på att utveckla den hälsofrämjande medskapandemodellen. De initiativ och arbete som påbörjats efter Kraftsamlingen riktas mot de rotorsaker och utmaningar som har identifierats. Vi behöver fortsättningsvis arbeta mer proaktivt och hälsofrämjande och i samverkan över olika gränser. Vi behöver bygga relationer både mänskliga och inom och utanför våra verksamheter och se till att ta tillvara målgruppens resurser och stärka dess inflytande och självständighet. Öppna upp för naturliga generationsöverskridande platser att mötas på.

Under Kraftsamlingen har alla visat på mod och en vilja att öppna upp för förändring. Det känns som att alla har som deltagit har fått en skjuts i egen inre utveckling vilket påverkar både inställning och beteende på hemmaplan. Att bygga relationer med människor på andra platser i systemet överbryggar strukturella hinder. Detta hjälper oss i vårt fortsatta arbete.

En spännande vår går oss till mötes

Nu övergår projektet i att ta vara på och jobba vidare med de initiativ som kommit ur Kraftsamlingen eller därefter. Vi ser redan idag vissa synergieffekter då personer utanför Kraftsamlingen hört av sig och vill vara med på olika sätt framåt. Detta gäller inte minst ungdomar som önskar ta del av äldres livserfarenheter och ha ett utbyte av dialog och tankar. Projektet stödjer samverkan, kompetenshöjning och nya initiativ där nya verksamheter, nya samarbeten eller nya sätt att göra saker kan växa fram.

Flera piloter är på gång

Det är för tidigt att sammanfatta Kraftsamlingens initiativ/piloter då de kommit olika långt i sin uppstart. Däremot är flertalet av de konkreta initiativ som togs fram på gång.

Från projektet vill vi uppmärksamma er på att om ni behöver något stöd nu så ta gärna kontakt med oss projektledare.

Uppföljande Workshop

Vi ses igen den 2 april för en uppföljande Workshop!

Då ges möjlighet att ta del av varandras olika piloter oavsett hur långt man kommit eller om det stötts på svårigheter. Även här finns ett tillfälle att få stöd i sin process. Vi återkommer med mer information om dagen när det börjar närma sig.

Ni som inte accepterat mötet ännu – gör det så skyndsamt som möjligt så att vi vet hur många som kommer att delta. Ni ska ha fått en kalenderinbjudan. I annat fall så hör av er till Christina W via mejl eller mobil, se nedan.

Frukostseminarium

Under våren och förhösten fortsätter vi med våra Frukostseminarier som vi förstått har varit mycket uppskattade. Håll utkik i er mejl eller via vår webbsida; Frukostseminarier - Region Blekinge

Hittade du informationen du sökte?