Psykiatriveckan

Den 6-17 oktober uppmärksammas psykisk hälsa runt om i Blekinge. Då arrangeras den årliga psykiatriveckan och i år är temat temat Livets berg- och dalbana. Under veckan arrangeras både föreläsningar och olika aktiviteter.

Psykiatriveckan har funnits i Blekinge sedan 2011 och består idag av samarbetspartners från hela länet både regionalt och kommunalt.

Välkomna till årets psykiatrivecka!

Temat för i år är Livets berg- och dalbana. Ett ganska självklart tema om ni frågar mig. Från det man föds till dess man dör går livet upp och ner. Visst det går upp och ner olika mycket och tar olika lång tid. Ibland är livet till och med helt uppochner…

Det vi vill åstadkomma med psykiatriveckan är att belysa olika former av psykiskt mående. Göra det greppbart och förståeligt och att man kan göra något åt sitt dåliga mående. Att sprida kunskap och insikter och göra det normalt att ibland känna sig onormal är viktigt när det gäller att bryta stigmat som är förknippat med psykisk ohälsa.

Vi har lätt att prata med någon som har brutit benet. Man ser att det är trasigt och det går uppenbarligen att laga med gips. Men vi har inte lika lätt att prata med någon som brutit
själen. Den syns ju inte, men den går också att laga. Det tar oftast längre tid och i vissa fall kan den tyvärr inte helt och hållet lagas. Då går det att med hjälp av rätt verktyg ändå leva ett bra liv. Kan vi lära oss mer om det som livet ger oss kommer vi stå bättre förberedda om och när det inträffar, vilket i sin tur kan medföra att åkturen i livets berg- och dalbana blir mer behaglig.

Martin Bergstrand Bolinder, Äldrekurator Sölvesborgs kommun

Hjälpte informationen på sidan dig?