Statusrapport av projektet

På denna sida ges statusrapporter om samsjuklighetsreformens fortskridande.

Under våren 2024 har projektledarna tillsammans med projektets styr- och arbetsgrupp valt att genomföra ett kartläggningsarbete. Projektledare beslutade i samråd med projektets styrgrupp att kartläggningen skulle genomföras i 5 olika steg och på följande sätt:

  1. Erfarenhetsdialoger genom workshop.
  2. Erfarenhetsdialoger genom djupintervju med anställda inom kommun eller region på strategisk nivå.
  3. Djupintervjuer med brukare/patienter som har egen erfarenhet av skadligt bruk/beroende och samsjuklighet eller dess anhöriga.
  4. Datainsamlingar från kommuner och regionen.
  5. Inventeringsformulär kring samsjuklighet riktat till specifika verksamheter i kommun och region som ger vård och behandling till målgruppen med skadligt bruk/beroende eller samsjuklighet.

Erfarenhetsdialoger genom workshop

Projektet har under våren genomfört två workshopar tillsammans med deltagare från Blekinges kommuners verksamheter, Region Blekinges verksamheter, förtroendevalda samt brukarorganisationer och trossamfund som på olika sätt kan komma att beröras av samsjuklighetsutredningens förslag. Syftet med workshoparna var att tillsammans identifiera kommunernas och regionens nuläge i förhållande till de målbilder som samsjuklighetsutredningen tagit fram samt att prioritera de viktigaste utvecklingsområdena för att Blekinges kommuner och region för att uppnå målbilderna.

Erfarenhetsdialoger genom djupintervjuer med verksamheter på statistisk nivå

Under våren påbörjades ett arbete med djupintervjuer med chefer eller liknande positioner på strategisk nivå från Blekinges kommuners och Region Blekinges verksamheter som kan tänkas bli berörda av de förslag som lämnas i samsjuklighetsutredningen. Syftet med intervjuerna är att hjälpa projektet att få insikter i verksamheternas nuläge och behov i förhållande till samsjuklighetsutredningens 10 bärande delar.

Djupintervju med brukare och patienter

Under våren påbörjades ett arbete för att planera brukar- och patientintervjuer tillsammans med Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH). Syftet med intervjuerna är att hjälpa projektet att få insikter kring vilka erfarenheter som invånare med skadligt bruk/beroende och samsjuklighet idag har av den vård eller stöd som Blekinges kommuner och Region Blekinge ger samt hur vården eller stödet motsvarar de målbilder som samsjuklighetsreformen har tagit fram.

Datainsamling från Blekinges kommuner och Region Blekinge

Under våren har en datainsamling genomförts som har berört utvalda verksamheter inom Blekinges kommuner och Region Blekinge. Syftet med datainsamlingen är att hjälpa projektet att skapa en bild av hur stor andel av målgruppen med skadligt bruk/beroende som idag behöver vård eller sociala stödinsatser från Blekinges kommuner och Region Blekinge. Detta för att identifiera vilka resurser som vid ett genomförande av samsjuklighetsreformen skulle behöva överföras från kommun till region.

Inventeringsformulär samsjuklighet

Under våren har ett inventeringsformulär skickats ut till specifikt utvalda verksamheter i Blekinges kommuner och Region Blekinge. Syftet med inventeringsformuläret har varit att hjälpa projektet att få svar på hur många invånare i Blekinge som idag redan har pågående vård och stödinsatser från kommun eller region i Blekinge och som har en samsjuklighet. Vidare skulle inventeringsformuläret inventera målgruppens livssituation och behov och samtidigt identifiera hur stor andel som skulle vara i behov av den vård och stödverksamhet som samsjuklighetutredningen gett förslag till. Likaså vilken kompetens som en sådan verksamhet behöver utifrån målgruppens identifierade behov av vård och stödinsatser.

Arbetet under hösten

Under hösten 2024 kommer brukarintervjuer att genomföras.

Allt material som har samlats in under våren kommer att sammanställas och analyseras.

Förslaget till ledningsstruktur för genomförandet av reformen ska under hösten genomföras. Dessutom ska ett förslag till struktur för att tillvara patient- brukar- och anhörigperspektivet också arbetas fram.

Resultat och förslag på vidare arbetet kommer presenteras i en slutrapport till LSVO vid årsskiftet.

Vidare har ett nätverk tillskapats i sydöstra regionen för att skapa erfarenhetsutbyte mellan olika län i frågor som rör ökad samordning, behovsanpassning och personcentrering för målgrupper med skadligt bruk/beroende och samsjuklighet.

Hittade du informationen du sökte?