Informationsarkitekt till Digitaliseringsenheten

Arbetsplatsbeskrivning

I Region Blekinge bidrar du till den bästa livsmiljön för hållbar tillväxt och god hälsa. Glädjen och tillfredställelsen i att invånare och patienter får högre livskvalité är en stark kraft som gör det meningsfullt att gå till jobbet. Dessutom är Blekinge en pärla som boende- och livsmiljö. Därmed kan du både göra gott och leva gott. För att livet är viktigt. Vår värdegrund vilar på tre ledstjärnor: engagemang, samarbete och kvalitet. Digitaliseringsenheten har ett organisationsövergripande ansvar för omvärldsbevakning, planering, utveckling, kvalitet och analys inom området digitalisering och it. Digitaliseringsenheten ska möta organisationens behov av digitalisering på strategisk och taktisk nivå genom att basera arbetet på organisationens värderingar, mål och utmaningar. Region Blekinge söker nu en Informationsarkitekt med placering på Digitaliseringsenheten i Regionstaben. Informationsarkitekten har en utvecklad förståelse för begrepp, koncept och metoder inom användbarhet samt kompetens kring tekniska och användarmässiga aspekter av informationssystem. Informatik handlar om hur människor använder sig av information och hur tekniken kan hjälpa oss att kommunicera effektivt. En strukturerad och enhetlig användning av termer, begrepp och kodverk är av central betydelse för beskrivning, ersättning och uppföljning av våra verksamheter inom Region Blekinge. Standardisering och begrepp betonas särskilt inom digitalisering generellt och specifikt som ett satsningsområde inom e-hälsa visionen 2025. Som informationsarkitekt arbetar du med att driva framtagandet och införandet av en övergripande informationsarkitektur likväl som lösningsspecifika informationsarkitekturer för digitala lösningar inom Region Blekinge. Du etablerar principer, riktlinjer och standarder för hur en informationsarkitektur ska se ut och beskrivas och sätter upp processer och riktlinjer för hur de ska förvaltas och vidareutvecklas. Du kommer att arbeta både centralt i Digitaliseringsenhetens övergripande arkitektkontor med riktlinjer och som stöd i projekt nära verksamheterna för att förstå behov och översätta dessa i informationsarkitekturer.

Arbetsbeskrivning

Som informationsarkitekt blir din uppgift att bringa ordning i myllret av informationsflöden. Ditt uppdrag är bland annat att tillsammans med andra medarbetare inom området informatik ansvara för att implementera nationella klassifikations- och begreppssystem samt regelverk för hur vårdinformation ska registreras och integreras i olika IT system. Arbetet sker i nära samverkan med regionens verksamheter, förvaltningsledare och projektledare. Inom uppdraget ingår det att representera regionen i olika nationella grupperingar och nätverk inom området informatik och strukturerad dokumentation. Andra förekommande ansvarsområden kan vara att kunna redogöra för och relatera gängse begrepp och metoder som används inom informationsarkitektur. Vidare kan det vara att kunna ge förslag till förbättringar av ett informationssystem med avseende på tekniska respektive kognitiva faktorer samt att resonera kring val av design- principer utifrån kännedom om behovsbilder och målgrupper. Du bör också kunna välja, motivera och använda en metod för insamling och strukturering av information om en given verksamhet. I uppdraget som Informationsarkitekt bör du vara drivande för att utreda och etablera en gemensam informationsmodell och arbetssätt kring denna i koncernen. Du ser till att principer, riktlinjer och standarder följs och ger kollegorna stöd när det behövs. Du driver eller deltar i olika nätverk inom koncernen för att sprida kunskaper och koordinera arbetet med informationsarkitektur och bidrar till att konkretisera en framtida målmiljö för våra digitala lösningar. Vidare kommer dina arbetsuppgifter vara att kartlägga system och konkret föreslå hur dessa kan utvecklas och förbättras mot vår målmiljö. I din roll som Informationsarkitekt kommer du också att delta i projekt och vägleda projektteamet med kravställning utifrån processdesign, våra principer och informationsmodell. Detta ska kunna implementeras, till exempel i webbplatser, appar, e-tjänster och verksamhetslösningar.

Kvalifikationer

Du har en akademisk informatikutbildning, it-arkitekturutbildning eller högskoleexamen som bedöms likvärdig. Du har goda färdigheter i begrepps- och informationsmodellering, processflöden, utformning av navigations- och söksystem, behovsanalyser och krav. Det är meriterande om du har erfarenhet av arbete inom nationell e-hälsa inom området hälsoinformatik samt terminologi. Det är också meriterande om du har erfarenhet av olika arkitekturramverk, modelleringsspråk och områden som innehållshantering, webbutveckling, master data management, systemintegration och business intelligence samt av att driva projekt eller större aktiviteter. Det är viktigt är att du kan sätta dig in i och förstå användarbehov, verksamhetsbehov och arbetsprocesser. Eftersom du kommer att stötta våra verksamheter och ha många olika kontakter vill vi att du är serviceinriktad, tydlig i din kommunikation och har lätt för att samarbeta med andra. Du har också god insyn i och förståelse för teknikens möjligheter och begränsningar. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Fakta om tjänsten

Kommun
Karlskrona
Yrkesområde
Data/IT
Yrkeskategori
IT-arkitekt/Lösningsarkitekt
Anställningsform
Tillsvidareanställning
Arbetsplats
Region Blekinge Regionstaben Digitaliseringsenheten
Omfattning
Heltid
Tillträde
Tillträde enligt överenskommelse
Lön
Individuell lönesättning tillämpas.
Antal platser
1
Publicerad
2019-09-24
Ansök senast
2019-10-15
Läs mer
https://regionblekinge.se/jobba-hos-oss/lediga-jobb.html

Upplysningar

 • Annelie Ivarsson
  Avdelningschef
  Telefon: 0455-73 68 05
 • Petter Åkesson
  Sveriges Ingenjörer
  Telefon: 0455-73 62 42
 • Bo Dahlén
  Vision
  Telefon: 0455-73 62 17

Ansökan

Referensnummer: A903969
Ansök

Övrig information

Varmt välkommen med din ansökan! Tack för att du ansöker via länken i annonsen. Vi undanber oss erbjudanden om annonserings- och rekryteringstjänster i samband med den här annonsen.