Kvinna som ger en hund godis i Blekinges skärgård.

Leva och bo i Blekinge

Blekinge är en pärla som boende- och livsmiljö. Här har du havet, skärgården och skogen inpå knuten. Kombinationen av meningsfullt arbete och positiv livsmiljö ger goda möjligheter att finna balans i tillvaron. Därmed kan du både göra gott och leva gott. För att livet är viktigt.

Livskvaliteten i Blekinge bygger på möjligheter att bo på landet eller i städerna med frisk luft och stärkande havsutsikt, utan att du för den skull behöver stressa. Det är nära till butiker, barnomsorg, skolor och aktiviteter. På så sätt samlar du energi inför tuffa utmaningar i yrkeslivet.

Litet landskap - korta avstånd

I Blekinge är det enkelt att kombinera stadskänsla med stora nära naturupplevelser. Blekinge är Sveriges näst minsta landskap efter Öland. Faktum är att Blekinge bara är 12 mil långt och 4 mil brett. De fem städerna Karlshamn, Karlskrona, Olofström, Ronneby och Sölvesborg ligger med endast 30 minuters avstånd med bil. Blekinges geografiska läge gör också att du alltid har nära till svenska storstäder samt till Polen, Danmark och övriga kontinenten.

Mycket bostad för pengarna

För de flesta människor är bostaden det största inköpet i livet – och därmed det köp som påverkar den egna ekonomin mest. Genomsnittspriset för en bostad i Blekinge är betydligt lägre än snittpriset för hela Sverige. Ta till exempel småhus. Där ligger genomsnittspriset i Sverige på 2,9 miljoner kronor 2017 enligt SCB. Samma år kostade ett småhus i Blekinge i genomsnitt 1,5 miljoner kronor. Prisskillnaden är ännu större om man jämför Blekinge med de tre storstadsområdena.

Hav, kust och skärgård

Blekinges historia är präglad av havet. Fisket gav mat och inkomst och via segellederna nådde man ut i världen. Oavsett var du bor i Blekinge så har du nära till kusten, skärgården, havet skogen och det öppna landskapet. Det innebär goda möjligheter till friluftsliv, jakt, cykling, fiske eller segling. Många Blekingebor ser närheten till havet som rogivande – och därmed en faktor för ökat välmående.

Sveriges soligaste stad

Solen i Karlstad är ett välkänt begrepp. Men faktum är att Sveriges soligaste stad finns i Blekinge. 2016 kammade Karlskrona hem segern i antal soltimmar på helårsbasis – och därmed titeln Sveriges soligaste stad.