Aktuellt om konst i Blekinge

Sydosten

Konstnärer och konsthantverkare håller öppen ateljé i utställning

Konstnärer och konsthantverkare håller öppen ateljé i utställning under utställningen Sydosten United på Kulturcentrum Ronneby konsthall.
Utställningen pågår från 15 juni till 25 augusti 2024.

Hur jobbar en konstnär eller en konsthantverkare? Hur ser den konstnärliga processen ut? Hur blir konst till?

Under våren 2024 sökte vi konstnärer, konsthantverkare och slöjdare som ville arbeta på plats i utställningen Sydosten United på Kulturcentrum Ronneby konsthall. Vi vill ge möjlighet till besökare ta del av olika konstnärliga arbetsprocesser, skapa samtal och låta konstnärerna möta publik på nära håll. Utlysningens fokus var konstnärliga processen och hantverk. En jury valde ut två konstnärer och en konsthantverkare att hålla öppen ateljé.

Under sommaren 2024 kommer konstnärerna Dea Svensson och Jenny Carlsson Grip och konsthantverkaren Klara Nilsson arbeta i utställningen Sydosten United på Kulturcentrum Ronneby konsthall. De kommer att visa upp sina konstnärliga arbetsprocesser och hålla öppna ateljéer på plats i utställningen.

Under tre olika tidsperioder kommer de att visa upp en blandning av olika konstarter, arbetsmetoder och tekniker. Arbetsprocesserna presenteras i relation till Kulturcentrum Ronneby konsthall som plats och dess kulturhistoriska identitet av verkstäder och produktion.

Dessa konstnärer och konsthantverkare kommer tillsammans att erbjuda en mångfald av konstnärliga uttryck och tekniker som kompletterar varandra på ett spännande sätt, vilket skapar en berikande och engagerande upplevelse för besökarna på Sydosten United. Som besökare kommer man att få en unik inblick i konstnärernas arbete.

Tider för öppen ateljé:
Lördag 15 juni (vernissage) – torsdag 20 juni
Dea Svensson

Onsdag 26 juni – söndag 30 juni
Klara Nilsson

Onsdag 14 augusti – söndag 18 augusti
Jenny Carlsson Grip

Jenny Carlsson

Jenny Carlsson Grip.

Öppen ateljé under Sydosten United:

Jenny Carlsson Grip
Onsdag 14 augusti – söndag 18 augusti

Måleriet är Jenny Carlsson Grips konstnärliga praktik. Under sommarens utställningsperiod kommer hon istället att öppna upp och visa sin konstnärliga process i grafik där spelet mellan ljus och mörker också kan ta form. Hon kommer att ha en arbetsstation i utställningen och i grafikverkstaden på Kulturcentrum Ronneby konsthall.

Juryns Motivering:
Jenny Carlsson Grip ger besökaren en möjlighet att ta del av hennes arbetsprocess inom grafik. Genom att skapa monotypier växelvis i grafikverkstaden och i utställningsrummet kommer Jenny att ge en inblick i sitt konstnärliga utforskande och låta besökarna uppleva hur hennes originalverk växer fram. Förbindelsen till naturen runt hennes ateljé i Kallinge i Ronneby skapar ytterligare dimensioner, liksom relationen mellan grafik och hennes andra konstnärliga praktik inom måleri.

Jag arbetar med torrnål och utför mina tryckplåtar utomhus, ofta i skogen. Jag ristar i kopparplåt och torrnålsplast, en process och ett utförande som påminner mycket om teckning. Ibland ett expressivt krafsande, ibland minutiöst inpräntande.Att vara uppmärksam på vad jag vill att plåten ska innehålla och samtidigt lämna möjligheter för själva färgpåläggningen väl i grafikverkstaden. Varje tryck är ett original, en monotypi. Som en målning, fast utfört i ett helt annat material. Jag tycker om det metodiska arbetet med infärgning, uttorkning, att låta sig tappa kontrollen över slutresultatet men samtidigt försöka behålla den.Tryckpressen, riva och väta papper. Dofterna.Varmt välkomna att besöka min arbetsprocess!

// Jenny Carlsson Grip

Nyfiken på Jenny Carlsson Grip... Länk till annan webbplats.

Jenny Carlsson

Dagen brister (Se himlen åter bli grå) 2024. 470x 220 cm olja på linneduk. Jenny Carlsson Grip

Jenny Carlsson

Ur väderdagboken ,2024 Monotypi. 11 Torrnål, 18x14 cm, Jenny Carlsson Grip

Öppen ateljé under Sydosten United:

Dea Svensson
Lördag 15 juni (vernissage) – torsdag 20 juni

Dea Svensson är känd för sina intima och noggrant utförda tuschteckningar som byggs upp av millimetertunna linjer och prickar. Processen är tidskrävande och bakom varje bild involverar metoder som korsskraffering och stippling, där linjens tjocklek används för att skapa djup och svärta.

Juryns Motivering:
Dea Svensson bjuder in besökaren till sin konstnärliga skapelseprocess genom teckningen som konstform. Han skapar en egen värld av realistiska och sagolika motiv med små, korta tuschstreck, gärna med naturen som bas. I sin ateljé på Kulturcentrum kan både konstnären och besökaren få inspiration att bygga broar till barndomens fantasi- och drömvärldar.

Som besökare är du välkommen att ta del av min konstnärliga skapelseprocess. För att minnas, hylla och återuppleva barndomens fantasi- och drömvärldar kommer jag att arbeta vid en gammaldags skolbänk. En skolbänk som innehåller teckningsmaterial och böcker: Godnatt mr Tom, Matilda, Den oändliga historien - samma böcker som mellanstadieläraren högläste ur under tidiga morgnar medan eleverna ritade.

// Dea Svensson


Nyfiken på Dea Svensson... Länk till annan webbplats.

Dea Svensson

Dea Svensson Porträtt Courtesy of Dea Svensson and Berg Gallery.

Dea Svensson

Storyteller, 2022 Courtesy of Dea Svensson and Berg Gallery.

Dea Svensson

Frusen fast, 2023 Courtesy of Dea Svensson and Berg Gallery.

Öppen ateljé under Sydosten United:

Klara Nilsson (Klarybarry)
Onsdag 26 juni – söndag 30 juni

Klara Nilsson (Klarybarry) är en textildesigner och konsthantverkare från Karlskrona som framförallt jobbar med färgglad och lekfull stickning.

Juryns Motivering:
Klara Nilsson bjuder in till en färgstark värld där färg, form, material och teknik står i fokus. Genom sin handstickmaskin utforskar hon brutna mönster genom flätstickning tillsammans med flerfärgsstickning för att skapa helt nya uttryck. Under arbetsprocessen och i samtal med besökaren synliggör Klara dagens smutsiga textilindustri och belyser vikten av slowfashion, lokal produktion och hantverk för ett mer hållbart samhälle.

Följ min process från skiss till färdig tröja där jag stickar en flerfärgad och flätad tröja på handstickmaskin, en process som tar ca 13 timmar. Genom att synliggöra processen vill jag belysa vikten av kvalitet, hantverk och lokal produktion för att visa vilket jobb som faktiskt ligger bakom.Alla har vi en relation till textilier, särskilt när det gäller kläder, men på grund av fast fashion och att tillverkningen sker så långt bort, har vi blivit distanserade från själva produktionen. De flesta av dessa kläder används bara någon enstaka gång, om ens alls, innan de slängs iväg. Kläder har knappt något värde vilket är dåligt både för miljö och människor.Genom att visa upp processen av att sticka en tröja, vilken tid och arbete som går in i tillverkningen av plagget, vill jag bryta bort från det ohållbara sätt man arbetar på i textilindustrin idag.Jag vill istället visa vikten av slowfashion och en mer lokal produktion, där vi känner en starkare relation till våra plagg, använder dem mer och tar hand om dem bättre.

// Klara Nilsson

Nyfiken på Klara Nilsson... Länk till annan webbplats.

Klara Nilsson

Klara Nilsson

Klara Nilsson
Klara Nilsson