Aktuellt om konst i Blekinge

Saskia Gullstrand

Kurs: Risoprint för konstnärer

– Lär dig att trycka konsttryck, affischer och zines med risograf!

Plats: Kulturcentrum Ronneby konsthall, grafikverkstaden
När: Lördag 11 nov - söndag 12 nov, kl.9 -16
Kostnad: Ingen kostnad ( avgift vid utebliven närvaro )
Kursledare: Saskia Gullstrand
Antal platser: 8
Ansökan senast: Söndag 22 okt


Konstnärer är ofta i behov av högkvalitativa trycktekniker för att skapa upplagor med konsttryck, artist books, zines eller grafiskt material av olika slag. Men dyra tryckmetoder och svårighet att få tillgång till maskiner och verkstäder kan försvåra produktionen.

Risotryck kan bäst beskrivas som digitalt screentryck. Tekniken är känd för sina starka färger och särskilda texturer, som gör det möjligt att framställa konstnärligt intressanta trycksaker i stora upplagor.

Du arbetar i en process som liknar screentryck, men som är lika enkel och snabb som att använda en vanlig skrivare och dessutom både miljövänlig och billig. Under kursen går vi igenom grunderna i risotryckteknik och du får lära dig allt om maskinen, framställning av tryckfiler, färger och de unika och spännande skavanker som uppstår under produktionen.

Kursens upplägg:
Lördag 11 nov: Grundkurs i risotryck. Vi går igenom hur risotekniken fungerar, risons rika gestaltningsmöjligheter gällande färg och texturer, digital filförberedelse för tryck och tittar på massor av risotryckta böcker, zines och affischer tillsammans. Deltagarna får prova maskinen och trycka tester som kombinerar olika färger, texturer och övertryckningar.

Söndag 12 nov: Fördjupningsdag och experimentdag. Deltagarna tillverkar varsitt zine i form av en instruktions- och inspirationsbok kring risotryck.

Vem kan söka: Kursen riktar sig i första hand till konstnärer som är yrkesverksamma i Blekinge eller konstnärer med anknytning till Blekinge. Konstnärer utanför länet tas emot i mån av plats. Inga förkunskaper krävs.

Kursen är kostnadsfri för deltagande konstnärer.
En extra avgift på 1500 kr kommer att debiteras vid utebliven närvaro eller vid sen avanmälan ( fem dagar innan kursstart ).
Urvalskriterier sker utifrån: Personlig motivering, motivering, bildmaterial och CV.

Vad ska din ansökan innehålla?
• En motiveringstext (omfång max en A4) om vad Du är intresserad av att utforska med hjälp av risotekniken.
• Ett urval av bilder (ca 3-5 bilder).
• Ett CV samt en länk till hemsida.
• I din ansökan vill vi att du anger dina kontaktuppgifter inklusive adress, personnummer och hur din anknytning till Blekinge ser ut.

Allt måste skickas samlat i en enda PDF för att vara giltigt, dvs. motiveringstext, CV, kontaktuppgifter och bilder. PDF-filen märks med ditt namn + Risokurs

Deadline för ansökan: Söndag 22 oktober 2023
Skicka ansökan till: kulturochbildning@regionblekinge.se


Kursledare Saskia Gullstrand är konstnär och illustratör. Hon är utbildad på Serieskolan i Malmö och Västra Nylands Folkhögskola i finska Karis. Hon har tidigare också utbildat sig inom animation och filmskapande. Saskia har under flera år genomfört konstnärligt utforskande kring risograftryck och undervisat i tekniken på Malmö universitet.
Hon är verksam i Malmö.
saskiagullstrand.se Länk till annan webbplats.


För mera information

Kontakta Karin Sandahl Andrén, konstförmedlare på Konst i Blekinge.

Blekinges konstresurscentrum – från vision till verklighet
År 2019 beviljade Konstnärsnämndens Kulturbryggan medel till Konst i Blekinge och Kulturcentrum Ronneby konsthall för projektet Katalysator. Projektet innefattade nya visioner för delar av den fysiska miljön i området kring Kulturcentrum Ronneby, men även om att förbättra de konstnärliga produktionsmöjligheterna i Blekinge. Inköp av risografen är en del av satsningen.

Kulturcentrum Ronneby konsthall / Ronneby kommun samarbetar med Konst i Blekinge / Region Blekinge för att stärka konsten i regionen. Syftet är att skapa en infrastruktur för konsten i länet och skapa goda förutsättningar för konsten både regionalt och internationellt.