Per Anders Rudelius, dokumentärfilmare i Karlshamn är Region Blekinges kulturpristagare 2021.

Per Anders Rudelius lyfter med varsam hand fram personer och händelser i Blekinge i sina dokumentärfilmer, ofta särskilt utsatta och/eller känsliga händelser. Rudelius skildrar verkligheten och lyfter fram människors både styrkor och tillkortakommanden på allra bästa sätt. Hans gärning är väl värd att uppmärksammas och prisas på hemmaplan.

Så löd nomineringen som gjorde att Kultur- och bildningsnämnden igår beslutade att årets Kulturpris går till Per Anders Rudelius. Priset, med prissumman 40 000 kronor, delas ut årligen för att uppmärksamma värdefulla gärningar inom konst- och kulturområdet.

Jag är så överraskad och tacksam över att ha fått detta pris! Det betyder mycket att mina skildringar av människor och händelser i länet uppmärksammas på hemmaplan. Man behöver inte åka så långt för att hitta spännande historier att berätta. Fortsättning följer, Blekinge är min plats på jorden. Tack! - Per Anders Rudelius.

Idag är det 40 år sedan som den sovjetiska ubåten U137 gick på grund i Karlskrona skärgård. Svt dokumentär uppmärksammar detta genom att släppa Rudelius film "U137 på grund" som dokumentärklassiker på svt play. Länk till annan webbplats.

Per Anders Rudelius
Sedan slutet av 90-talet har Rudelius bl a gjort följande filmer: Bengt Berg – dömd och glömd, En konstnär, en bluesman och en fåraherde, U137 på grund, Caj och hans demoner, Älska mig för den jag är – Daniella och Jens, Småskalighetens hjältar, Svart måndag - vita knogar, Den siste kustfiskaren, Minkfarmarna, Greven och frälsebönderna, Hallå hör ni mig, Tyskungarna – barn av de hatade, Det goda livet – på spanska solkusten och nu senast Pojkarna och skotten i Rödeby. Ett flertal av Rudelis filmer finns att se på svt play.

Nominering

Region Blekinge delar varje år ut kulturpris till en person eller verksam förening som har utfört en värdefull gärning inom konst- och kulturområdet. Prissumman är 40 000 kronor.Du kan nominera en person/verksamhet som är bosatt i Blekinge län eller har anknytning hit.
Du kan inte nominera dig själv. Det är kultur- och bildningsnämnden som beslutar vem som får priset.

Här är en länk till en nomineringsblankett Pdf, 906.8 kB. Spara ner blanketten, fyll i den och skicka den till kulturochbildning@regionblekinge.se senast den 1 september!

För mer information kontakta kulturstrateg Görel Abramsson,
gorel.abramsson@regionblekinge.se, tfn 0728-80 45 20

Tidigare vinnare av Region Blekinges kulturpris

2020 - Malin Mena, glaskonstnär
2019 - Teatersmedjan i Blekinge
2018 - Annika Ekdahl, textilkonstnär
2017 - Föreningen Nässelfrossa
2016 - Ebbamåla bruk
2015 - Blekinge hembygdsförbund
2014 - Pinamackorna, scenkonst
2013 - Margaretha Skantze, scenkonst
2012 - Carina Reich, scenkonst
2011 - Karin Thunberg, journalist och författare
2010 - Jan Lundgren, musiker

​Region Blekinges kulturpristagare 2020 –
Malin Mena glaskonstnär

Hjälpte informationen på sidan dig?