Solnedgång genom vassen

Litteraturnod i Olofström

I Olofström vilar arvet efter Harry Martinson och Sven Edvin Salje på ett lågmält inspirerande sätt. Runt omkring finns platser, aktiviteter och flera litterära sällskap i trakten.

Alltidhult och Nebbeboda

I Olofströms kommun finns också de två residensen: Alltidhult och Nebbeboda.
Till Alltidhult accepteras endast textskapare, och de får stanna i två veckor i vackra Alltidhult och bara ägna sig åt sitt skrivande. Till Nebbeboda kan flera kulturarbetare och hantverkare söka sig. Litteratur i Blekinge är delaktigt i båda residensen, främst genom juryarbete men även genom medel till Alltidhults Intresseförening.

Book Town

Ungefär 1 mil utanför Olofström ligger Jämshög. Innan Volvo kom till byn, var Jämshög områdets tätort. I Jämshög bodde Harry på ålderdomshem när han var barn – något han trivdes utmärkt med, och i Jämshög gick han även i skola; liksom S E Salje. Därför finns nu Författarmuseet inrymt i deras gamla skola. Tillsammans med Olofströms kommun och Jämshögs folkhögskola pågår att arbete att göra Jämshög till en Internationell bokby/International Booktown. Tanken är, om det blir av, att vi kan koppla på såväl fotspårturism som grön turism och öppna upp för litteraturen att i högre grad bidra till en framtid full av hopp!

Storymaking

På folkhögskolan i Jämshög har man nyligen startat en 1-årig Skrivarutbildning på folkhögskolan. Kursledaren har tidigare deltagit i Skrivyta Syd som är ett talangutvecklingsprogram för skönlitterära författare som ges i samarbete med flera andra sydliga regioner (Skåne, Halland, Kronoberg, Jönköping och Vimmerby litteraturnod).

Hjälpte informationen på sidan dig?