Arbetsstipendier

Med anledning av den svåra situationen för många fria professionella kulturskapare utlyste Region Blekinge 5 stipendier på 50 000 kr med senaste ansökningsdag 14 juni 2020.

Beslutade stipendier

Ansökningstiden är nu passerad, totalt inkom 50 ansökningar och följande stipendiater är utsedda:

Cecilia Rihs, författare bosatt i Karlskrona
Dan Knagg, musiker bosatt i Olofström
Kristoffer Grip, bildkonstnär bosatt i Kallinge
Per Anders Rudelius, dokumentärfilmare bosatt i Karlshamn
Vera Zhotkevich, textilkonstnär bosatt i Tving

Kultur- och bildningsnämndens ordförande, Kevin Ny, gläds över valet av stipendiater

Stipendierna tilldelas kulturskapare som arbetar med hög kvalité och som har spännande projekt på gång. Det är även en bra blandning på stipendiaterna vad gäller konstform, bostadsort, ålder och kön. Vi ser verkligen fram emot att ta del av det som konstnärerna arbetat med på ett nämndsmöte under våren 2021. Vi vill också passa på att önska dem ett stort lycka till!

Läs mer - Kulturstipendiater delar på 250 000 kr


Urval

Stipendierna ska ge möjlighet att fördjupa och utveckla sitt konstnärskap genom att skapa och dokumentera sin samtid. Det ska möjliggöra för konstnärer att koncentrera sig på och utveckla sitt konstnärliga arbete. Stipendierna ska därigenom bidra till att professionella kulturskapare kan bo och verka i Blekinge.

Vilka kunde söka?

Konstnärer inom alla genrer som är skrivna i Blekinge – bildkonstnärer, författare, formgivare, tonsättare, dansare, skådespelare, manusförfattare, musiker, konsthantverkare, filmare, regissörer, poeter, serietecknare, översättare, ljudkonstnärer, performance-artister med flera. Stipendiet kan inte sökas av personer som går på en konstnärlig grund- eller masterutbildning.

Kriterier och urval

Kriterier för dig som söker är att du ska vara fri professionell kulturskapare och skriven i Blekinge.
Juryn bedömer framför allt de ansökandes konstnärliga produktion med CV, webbsidor och konstnärlig dokumentation som grund.
I urvalet tar vi hänsyn till hur du som sökande planerar att använda din tid för att fördjupa och utveckla ditt konstnärskap. Vid fördelningen av stipendierna strävar vi också efter en bred representation gällande kön, genre och geografisk spridning.

I juryn ingår strateger med stöd från Region Blekinge inom bild och form, film, konsthantverk, litteratur, musik och scenkonst.

Redovisning

Under våren 2021 blir du som stipendiat inbjuden att presentera på Kultur- och bildningsnämnden hur du har använt din tid för att fördjupa och utveckla ditt konstnärskap. Arbetet redovisas utifrån respektive konstform, exempelvis med foton, rörlig bild eller i skrift. Om inget arbete utförts kan du bli återbetalningsskyldig.