Tidigare kulturstipendiater

Region Blekinge delar årligen ut stipendier till sökande inom samtliga kulturområden såväl som journalistik och humanitär verksamhet.

Kulturstipendiater 2018

Gurli Kruber

Gurli Kruber studerar andra året på Konstfacks kandidatprogram Textil och har anknytning till Olofström. Stipendiet söks för att bekosta material under utbildningen.

Michaela Ivarsdotter

Michaela Ivarsdotter är metallkonstnär och kopparslagarmästare med anknytning till Karlskrona. Stipendiet söks för att sammanställa text och bildmaterial till att publicera en bok.

Hildur Höglind

Hildur Höglind är musiker och låtskrivare med anknytning till Johannishus. Stipendiet söks för att delta i en låtskrivarkurs i Austin, Texas ”The House Of Songs”.

Johannes Othén

Johannes Othén är filmskapare med anknytning till Karlskrona. Johannes har gått ettåringa programmet ”Classical Animation Program” på Vancouver Film School. Stipendiet söks för att produktion av filmen Cieco.

Julia Svanberg

Julia Svanberg är författare med anknytning till Karlshamn. Stipendiet söks för att utveckla det litterära arbetet och få skrivro till att slutföra ny roman.

Kulturstipendiater 2017

Anna Wintzell

Anna är keramiker och arbetar gärna med raku, en gammal japansk metod för att få fram skiftningar i glasyr. Anna jobbar med sina kunskaper tillsammans med personer med psykisk ohälsa, som metod för att skapa positiva känslor och sammanhang. Anna vill använda sitt stipendium till vidareutbildning inom keramik.

Halewijn Bulckaen

Halewijn är konstnär och egenföretagare inom smyckeshantverk. Han är även grundare till KNA Design Market. I projektet ”Blekinge Jewellery” inspireras Halewijn av Blekingesömnad och utforskar nya möjligheter som inspireras av traditionellt hantverk från regionen. I sin konst vill han lyfta fram lokala traditioner som lätt försvinner i en allt mer globaliserad värld. Stipendiet ska Halewijn Bulckaen investera i skapandet av nya konstobjekt som ska användas för att visa upp Blekinges kulturella arv och natur.

Hanna Franzén

Hanna är fotograf och studerar på Nordens Fotoskola. Hanna har gett ut fotoboken (H)AIR som handlar om en kvinna som lider av sjukdomen Alopeci, en sjukdom som gör att man tappar hår på kroppen. Boken är en konstnärlig skildring av kvinnans liv. Hanna vill använda sitt stipendium till att färdigställa en utställning. Hanna var nominerad till Årets Bild 2017.

Kim Demåne

Kim är utbildad inom digitala medier på Hyper Island i Karlskrona. Ur känslan av att inte vara som alla andra och att sticka ut från mängden växer en vilja att skriva och teckna en bok fram, en berättelse där, som Kim själv uttrycker det, ”skalet vi färdas i inte har någon större betydelse”. Genom olika tekniker ska Kim Demåne illustrera detta i en framtidsberättelse med anknytningar till nutiden och sociala frågor.