Ungdomslitteraturpriset Hjärtans Fröjd

Ungdomslitteraturpriset Hjärtans Fröjd är ett nationellt pris som delas ut årligen till årets svenska ungdomsroman. Idag finns inget renodlat ungdomslitteraturpris, vilket gör Hjärtans Fröjd unikt. Målet är att sätta nationellt fokus på Blekinge som en litterär region att räkna med.

Namnet Hjärtans Fröjd syftar på en av blekingeförfattaren Per Nilssons mest lästa böcker. Boken har blivit översatt till många språk, belönats med priser i Sverige, Holland och Tyskland och blivit dramatiserad många gånger och i flera länder. Priset består av ett vandringspris och en prissumma på 40 000 kronor och delas ut på Blekinge bokmässa.

Juryn består av Per Nilsson, författare, Elin Skugge bibliotekarie och Paula Högström, bibliotekarie.

Tamara Mivelli och bokomslaget till hennes debutroman Jag klyver er itu.

Fotograf: Magnus Liam Karlsson

Tamara Mivelli tilldelas Hjärtans fröjd -
litteraturpris till bästa svenska ungdomsbok 2020

Tamara Mivelli som tilldelas priset för hennes debutroman jag klyver er itu. Författaren är född 1989 och är bosatt i Stockholm. Hon jobbar som statsvetare inom kulturområdet och har gått på Biskops-Arnö författarskola.

– Det är en stor ära! När Per ringde för att meddela att jag fått priset blev jag överraskad och väldigt, väldigt glad. Det är så fint att ungdomsboken får sitt eget pris och jag känner mig hedrad att få ta emot det första Hjärtans fröjd-priset, säger Tamara Mivelli. Läs mer om författaren här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Prisutdelning 6 mars
I år delas priset ut på Berättarkraft, en digital litteratur- och berättarfestival som ska ge alla i Blekinge mer av litteratur och läsning. Evenemanget är ett samarbete mellan Blekinges kommuner och Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg och Region Blekinge.

Hjälpte informationen på sidan dig?