Internationella dagen för suicidprevention 2020

Torsdagen den 10 september arrangerar Region Blekinge tillsammans med anhörigföreningen SPES Blekinge ett seminarium för anhöriga och andra som är intresserade av förebyggande arbete för att hjälpa människor i farozonen för självmord.

Dag, tid och plats

Dag och tid: Torsdag den 10 september 2020, kl. 16.00-17.30.

Plats: Stora Regionsalen, Wämö center, Karlskrona.

Webb-tv: Det kommer också att finnas möjlighet att ta del av seminariet via webb-tv (länk) som mejlas ut till anmälda deltagare.

Program

Eftermiddagen hålls ihop av programledare Patrik Franke, radioprofil, Radio P4 Blekinge. Det bjuds också musik av Hildur Höglind, välkänd musiker, låtskrivare, vinnare av 2018 och 2019 Blekingefinalen i Sveriges Radios musiktävling P4 Nästa. Nyaste singel: Mayday (March 2020).

• Seminarie 1: Hur behöver efterlevandestöd se ut? Lärdomar av första året av europeiska ELLIPSE-projektet, del I. Maiellen Stensmark, SPES Blekinge, anhörigföreningen Suicid Prevention och Efterlevande Stöd.
  • Tid för mingel och nätverkande.
  • Seminarie 2: Hur behöver utbildningen i suicidprevention se ut? Lärdomar av första året av europeiska ELLIPSE-projektet, del II. Anna Baran, överläkare, Vuxenpsykiatri Mellanvården Västra Blekinge. Läs mer om ELLIPSE-projektet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  • Tid för mingel och nätverkande.

Beskrivning av seminariet

För att kunna hjälpa människor i farozonen för självmord behöver vi veta hur vi ska ge en hjälpande hand när den behövs som mest. Själva vågar självmordsnära inte alltid fråga, vågar inte visa vad de känner och hur de tänker, rädda att deras röst inte blir hörd och besvarad. De vet inte hur de kan skicka ut ett SOS. Vi vet inte alltid hur vi kan tolka och besvara deras nödsignal. Vi alla behöver lära oss av varandra för att förhindra onödiga olyckor med dödlig utgång! Vi kan rädda flera liv!

• Hur kan vi hitta tillit när vi behöver den som mest?
  • Hur kan vi ta hand om dem som mist sina närmaste?
  • Vad är det som vi behöver göra på ett annat sätt än vi gör idag?

Vi kommer att försöka närma oss svar på de svåra frågorna på plats i mötesrummet - tillsammans med deltagarna som finns med via webb-tv (länk).

Detta är en träff för alla som är intresserade av suicidpreventionsarbete.

Deltagandet är kostnadsfritt.

Anmälan

Du anmäler dig i förväg genom att sända ett mejl till någon av nedanstående personer så att vi vet hur många personer vi kan räkna med i salen - och som deltagande på distans via länk. Obs! På grund av coronaviruset så kommer det vara begränsat antal platser i salen.

Anmäl dig via e-post till: anna.baran@regionblekinge.se eller maiellenstensmark@hotmail.com

ELLIPSE är ett EU-projektlänk till annan webbplats som koordineras av Region Blekinge.