Region Blekinges logotyp med bild på en solnedgång över havet

Nya riktlinjer från folkhälsomyndigheten om vilka som ska testas för coronavirus (covid-19)

På grund av snabbt ökande antal fall av coronaviruset har folkhälsomyndigheten lagt till fler länder i indikationerna för provtagning.

Personer som uppfyller följande krav ska testas för coronavirus:

Personer som har vistats i Kinas fastland, Iran, Sydkorea eller Norra Italiens regioner: Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto* och inom 14 från hemresan insjuknar akut med feber, hosta eller andnöd.

*omfattar inte resa via någon av flygplatserna i regionerna eller vistelse i Aostadalens eller Trentos skidorter.

Misstänker man att man har drabbats av coronavirus och uppfyller kriterierna ska man ringa 1177 för att bli hänvisad rätt i vården. Besök på vårdcentral, akutmottagning eller annan sjukvårdsinrättning på egen hand måste undvikas.

I Blekinge följer vi utvecklingen och står i kontinuerlig kontakt med Folkhälsomyndigheten vars riktlinjer och rekommendationer vi följer. I nuläget görs bedömningen att risken för en smittspridning i det svenska samhället är låg.