Region Blekinges logotyp med bild på vass i motljus

Blekinge följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Smittskyddsläkaren i Blekinge, Bengt Wittesjö, meddelade i dag att han från och med nu ger helt och hållet samma rekommendationer som Folkhälsomyndigheten nationellt, om att man ska stanna hemma även vid lindriga sjukdomssymtom.
- Vi behöver vara så tydliga och samstämmiga som möjligt, säger Bengt Wittesjö.

Bakgrunden är utbrottet av coronavirus (covid-19). Samhällsspridning finns i stora delar av landet men för närvarande inte i Blekinge, enligt smittskyddsläkarens bedömning. I Blekinge fanns under onsdagsförmiddagen 11 konstaterade fall av coronavirus, samtliga hos personer som varit på en utlandsresa eller haft närkontakt med någon som varit på en utlandsresa.

- Vi ligger några dagar efter utvecklingen i andra delar av landet, särskilt storstadsregionerna, och har därför fram till nu haft andra rekommendationer. Vi har fram till nu sagt att om man inte har feber och i övrigt bara lindriga symtom som halsont eller snuva kan man gå till jobbet och träffa andra människor, säger Bengt Wittesjö.

Folkhälsomyndighetens allmänna råd säger att man ska stanna hemma även vid lindrigare symtom. Men myndigheten har också medgivit anpassningar regionalt och lokalt beroende på det aktuella smittspridningsläget.

- Från och med nu gäller alltså samma rekommendationer för alla i Blekinge som nationellt. Skälet till det är helt och hållet att vi inte vill skapa förvirring med olika budskap, säger Bengt Wittesjö.

Råden gäller både invånare och hälso- och sjukvårdens personal. Ett läge där personal inom vården stannar hemma i högre utsträckning kommer, konstaterar Bengt Wittesjö, att innebära ökade påfrestningar för vården.

- Vi är en relativt liten organisation med många medicinska specialiteter där man är beroende av kompetensen hos några få personer. Därför ökar riskerna för att inte kunna bedriva all verksamhet fullt ut när fler än vanligt stannar hemma på grund av sjukdom. Samma risk gäller självklart när vi i Blekinge får ett ökat antal fall av coronavirus (covid-19).

Regiondirektören Peter Lilja ser allvaret i situationen och berättar att Region Blekinge arbetar hårt för att hälso- och sjukvården ska ha bästa möjliga förmåga att hantera ett mer omfattande sjukdomsutbrott i Blekinge.

- Vi arbetar på många olika områden, bland annat med personalförsörjningen. Vi har kapacitet att möta ett ökat antal sjukdomsutbrott, men det är framförallt tillgången till personal som vi ser blir den stora utmaningen. Vi lägger också mycket vikt vid vårt samarbete med andra, såväl kommuner och andra aktörer inom länet, som nationellt med myndigheter och andra regioner, säger Peter Lilja.