Lex Maria

Region Blekinges logotyp med bild på Region Blekinges flaggor

 Lex Maria om kvarglömd kompress

Under hösten 2021 var en patient hos folktandvården för att få en tand bortopererad. Efter utförd behandling avlägsnades inte den bomullskompress patienten fått att bita på när tanden var ute, och det fanns då risk att kompressen hamnade i lungan. Folktandvården anmäler nu händelsen enligt lex Maria.

Innan hemgång skulle patienten vila och då missades det att avlägsna bomullskompressen. Eftersom patienten hade fått lugnande medicin inför sin behandling fanns en risk att patienten kunde ha andats ner bomullskompressen i lungan. På grund av risk för allvarlig vårdskada anmäler nu Region Blekinge händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria.

Anmäls för att lära av misstagen

Anmälan enligt lex Maria är en del av patientsäkerhetslagen och innebär att vårdgivare ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg. Syftet med anmälan enligt lex Maria är att garantera säker vård och god vårdkvalitet. Genom att lära av misstagen och låta andra ta del av dem förbättras vården.

Hittade du informationen du sökte?