Person får vaccinationsspruta

Vaccination skyddar de mest utsatta från influensan

Med höst och vinter kommer också influensan. Inget större problem för de flesta men för dig som är gravid, över 65 år eller har någon kronisk sjukdom kan följdsjukdomarna skapa stora problem.

– Dessa personer kan drabbas extra hårt av influensan och bör därför se till att vaccinera sig, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge.

Den 19 november börjar vårdcentralerna runtom i Blekinge att vaccinera mot influensan. Förra influensasäsongen vaccinerades 60 procent av de i Blekinge som är 65 år och äldre. Blekinge hamnade med den siffran bland de fem bästa regionerna i landet.

– Det är glädjande att alltfler äldre tar tillvara på möjligheten att vaccinera sig kostnadsfritt på sin vårdcentral eftersom de som grupp är särskilt utsatta. Gravida är kanske lite mer tveksamma till att ta läkemedel överhuvudtaget. Därför är det viktigt att de får reda på att vaccinet är ofarligt och att man skyddar inte bara sig själv utan även det nyfödda barnet, säger Bengt Wittesjö.

Det är viktigt att veta att vaccinets skydd räcker under några månader, vilket innebär att du måste vaccinera dig varje år inför den kommande influensasäsongen.

Personal vaccineras gratis även i år

Som tidigare år satsar Region Blekinge på att erbjuda gratis vaccination till personal som jobbar nära patienter. På så sätt minskar risken att patienter smittas av personal. För att underlätta för personalen kommer regionhälsan att sköta vaccineringen på utvalda tidpunkter i anslutning till de större arbetsplatserna.

Fakta:

Du vaccinerar dig på din vårdcentral från tisdagen den 19 november. Vårdcentralerna har så kallad drop in-tid för influensavaccination, du behöver alltså inte boka tid. Se vilka tider som gäller för din vårdcentral på 1177.se/blekinge Länk till annan webbplats..

Vaccinationen är gratis för dig som har fyllt 65 år eller är gravid. För övriga kostar det 340 kronor, men kostnaden ingår i högkostnadsskyddet.

Du rekommenderas vaccin om något av följande stämmer:

  • Du är 65 år eller äldre.
  • Du är gravid.
  • Du har en hjärtsjukdom.
  • Du har en lungsjukdom, som KOL eller svår astma.
  • Du har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2.
  • Du har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling.
  • Du har kronisk leversvikt eller njursvikt.
  • Du är mycket kraftigt överviktig.
  • Du har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen.
  • Du har flerfunktionshinder.
Hjälpte informationen på sidan dig?