Blekingesjukhuset skjuter upp operationer

Patienter i Blekinge som har fått en operationstid på Blekingesjukhuset nästa vecka kan nu få vänta på operation. Beslutet är en konsekvens av bristen på förbrukningsmaterial till följd av smittspridningen av coronavirus (covid-19)

Under nästa vecka kommer en rad planerade operationer på Blekingesjukhuset i Karlskrona och Karlshamn att ställas in. Det gäller operationer som inte bedöms vara akuta. Under de senaste veckorna har hälso- och sjukvården i Sverige drabbats av försenade och uteblivna materialleveranser. Det gäller även Blekingesjukhuset som har brist på munskydd.

- Vi måste hushålla med de munskydd vi har så att vi kan genomföra operationer som vi bedömer är akuta. Det innebär att vissa operationer skjuts framåt. Vi arbetar också med att säkra materialleveranserna, säger Birgitta Friberg, hälso- och sjukvårdschef för specialiserad vård.

Kliniker som kommer att ställa in operationer under nästa vecka är: ortopedkliniken, kirurgkliniken, öron-, näsa- och halskliniken, ögonkliniken och kvinnokliniken. Alla patienter som påverkas av beslutet kommer bli uppringda. De kommer att få en ny tid, men exakt när det blir går inte i nuläget att säga.

Beslutet att ställa in operationer gäller under nästa vecka. Exakt hur många operationer som påverkas är inte i dagsläget klart, inte heller om operationer under nästkommande vecka, det vill säga vecka 13.

Region Blekinges logotyp med bild på vass med en vårdbyggnad i bakgrunden
Hjälpte informationen på sidan dig?