Region Blekinges logotyp med bild på ingången till Wämö center samt Region Blekinges flaggor

Tillfällig flytt för jourcentralen i Karlskrona

Jourcentralen i Karlskrona flyttar tillfälligt från Wämö vårdcentral till Lyckeby vårdcentral den 14 april. Det är ett av flera exempel på hälso- och sjukvårdens fortsatta omställning till följd av coronapandemin.

Flytten innebär att jourcentralen från och med den första vardagen efter påskhelgen har sina lokaler vid mottagningstälten vid Lyckeby vårdcentral.

- Det är viktigt att vi optimerar våra personalresurser i detta läge, för att vi ska få en säker vård för våra patienter och en god arbetsmiljö för vår personal, säger Mats Berggren, som är operativ chef för regional särskild sjukvårdsledning i Region Blekinge.

Mottagningstälten finns intill Lyckeby vårdcentral, längs den sida som vetter mot Slottsbackens köpcentrum.

Ring alltid först

Uppmaningen om att alltid ringa först när du behöver vård, för en första bedömning, gäller fortfarande. Dagtid på vardagar ska du ringa din vårdcentral. När vårdcentralerna har stängt har jourcentralerna i Karlshamn och Karlskrona öppet vardagar klockan 17-21 och lördagar, söndagar och helgdagar 8-21. Alla besök på jourcentralerna i Karlskrona och Karlshamn ska bokas i förväg via telefon.

Tidigare har du fått ditt besök vid jourcentralen efter telefonsamtal till 1177. Men just nu kan du bara ringa 1177 för rådgivning. I stället kan du ringa direkt till jourcentralen på telefonnummer 0454-73 10 98 eller 0455-73 10 98. Telefontiderna är samma som jourcentralernas öppettider.

Mottagningsbesök i specialistvården skjuts upp

Hälso- och sjukvården fortsätter även på andra sätt sin omställning till följd av coronapandemin. Sedan tidigare skjuter Blekingesjukhuset upp operationer som kan vänta. Detta i första hand för att hushålla med förbrukningsmaterial och skyddsutrustning. Nu blir det också allt mer aktuellt att skjuta upp mottagningsbesök till specialistmottagningarna.

- Många patienter har redan självmant avbokat sina besök av försiktighetsskäl inför smittrisken. Vi har även skjutit upp mottagningsbesök som kan vänta för patienter som är 70 år och äldre, till följd av rekommendationerna att personer i riskgrupp ska undvika att träffa andra människor, säger Peter Janson, chefläkare för specialiserad vård i Region Blekinge.

Gäller inte bara patienter i riskgrupp

De besök som är aktuella att skjuta upp är sådana som kan vänta utan att det leder till akuta eller livshotande tillstånd. Och nu börjar mottagningarna också skjuta upp besök som kan vänta för alla patienter, inte bara patienter som tillhör en riskgrupp.

- Den främsta orsaken är att vi behöver frigöra personal från våra mottagningar, som ska utbildas för att kunna arbeta på våra vårdavdelningar, allt som ett led i hälso- och sjukvårdens omställning med anledning av coronaviruset, säger Peter Janson.

Hälso- och sjukvården håller även på att undersöka hur digitala lösningar, exempelvis videosamtal, ska kunna ersätta vissa besök. Telefonsamtal till patienter vars besök skjutits upp används redan i dag för rådgivning och annat som kan tas om hand utan ett fysiskt besök.

Informationsmaterial till alla hushåll

På tisdag i nästa vecka kommer också ett skriftligt informationsmaterial på fyra sidor med posten till samtliga hushåll i länet. Här har Region Blekinge samlat de viktigaste råden för att skydda dig själv och andra mot coronaviruset och vad du ska tänka på om du blir sjuk.

- Det är viktig information som gäller alla, och som vi skickar ut med särskild hänsyn till de invånare som inte i lika hög utsträckning som andra använder digitala informationskanaler, säger Madeleine Flood, Region Blekinges kommunikationsdirektör.

Hjälpte informationen på sidan dig?