
Försvarets skyddsmasker har snabbinförts i sjukvården
Sedan påskhelgen används en speciell typ av skyddsmask i vården av patienter som är sjuka i covid-19. Masken skyddar vårdpersonal från att andas in partiklar av coronaviruset.
- De ger ett mycket säkert skydd, säger Stefan Österström, stabschef i Region Blekinges krisledning, om skyddsmask 90, som masken heter.
Det handlar om en mask som är utvecklad av och används inom försvaret. Nära 3 000 exemplar av masken levererades i början av förra veckan till Region Blekinge från Försvarsmakten. Detta efter en begäran från Region Blekinge till Socialstyrelsen.
- Vi såg en risk för att de ordinarie andningsskydden inte skulle räcka till och den risken blev extra påtaglig inför påskhelgen. På skärtorsdagen fattade Region Blekinges särskilda krisledning därför beslut om att ta skyddsmask 90 i bruk, berättar Stefan Österström.
200 har fått masker
I torsdags eftermiddag började därför snabbutbildning av läkare, sjuksköterskor och undersköterskor inom akut- och intensivvård i att använda skyddsmask 90. Förutom egna instruktörer i Region Blekinge ställde Polismyndigheten upp med ytterligare instruktörer. Vid lunchtid på långfredagen hade cirka 200 medarbetare i vården fått utbildning och individuellt tillpassade masker.
- En fantastiskt snabb och bra insats, berömmer Stefan Österström och riktar ett stort tack för hjälpen till Polismyndigheten, men även till Försvarsmakten, som lånar ut sina masker.
Trygghet
Skyddsmask 90 har fått ett mycket positivt mottagande bland personalen. Den kan känns ovan först, men att man vänjer sig snabbt och trygghetskänslan är stor. Att den kan ge ett lite skräckinjagande intryck hanterar personalen genom att vara noga med att lugnt förklara för patienterna varför de bär mask.
Nu fortsätter införandet av masken och fler medarbetare, även inom andra verksamheter, ska få utbildning och använda skyddsmask 90.