Region Blekinges logotyp med bild på ingången till Wämö center samt Region Blekinges flaggor

Region Blekinge samarbetar med Frivilliga automobilkåren

För att ordna transporter till patienter med misstänkt coronasmitta till mottagningstälten har Region Blekinge inlett ett samarbete med Frivilliga automobilkåren i Blekinge.

Patienter med misstänkt coronasmitta ska bege sig till något av mottagningstälten på sjukhusområdet i Karlshamn eller utanför Lyckeby vårdcentral. Men de ska inte åka med kollektiva färdmedel eftersom de då riskerar att smitta andra. För de patienter som inte har möjlighet att på egen hand ta sig till ett mottagningstält hjälper nu Frivilliga automobilkåren i Blekinge till med transporten.

- Vi är väldigt glada för den här lösningen. Vi vet ju att alla inte har tillgång till egen bil eller någon som kan köra dem, så Frivilliga automobilkårens insats är välkommen, säger Mats Berggren som är operativ chef för regional särskild sjukvårdsledning.

Från och med fredag den 17 april kommer det finnas två minibussar, en i västra och en i östra Blekinge, som körs av Frivilliga automobilkårens medlemmar. De kommer att köra patienter till mottagningstälten, men kan också hjälpa till med transporter från mottagningstälten till Blekingesjukhuset när det behövs.

Frivilliga automobilkåren, FAK, är en rikstäckande organisation som bland annat samarbetar med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Kåren utbildar personer i att köra och hantera tunga fordon för att kunna hjälpa till vid krissituationer. Medlemmarna som nu hjälper till med patienttransporter har alltså erfarenhet av att köra buss, men får nu också utbildning i hur de ska hantera eventuellt coronasmittade personer.

Hjälpte informationen på sidan dig?