Region Blekinges logotyp med bild på vass med en vårdbyggnad i bakgrunden

Vänta inte med att söka vård i coronatider

Om du är sjuk och behöver råd och vård ska du söka vård som vanligt, trots att det är coronatider.

- Kontakta sjukvården på de vägar som gäller i vanliga fall, säger Peter Janson, chefläkare för specialiserad vård i Region Blekinge.

Enligt det nationella kvalitetsregistret Swedeheart minskar antalet personer som söker vård för hjärtinfarkt under coronapandemin. Även hälso- och sjukvården i Blekinge märker av en minskning i antalet av dessa patienter.

Det finns inga skäl till att hjärtinfarkterna skulle bli färre på grund av omställningar och ändrade vanor. Ett antagande är i stället att människor avstår från att söka vård på grund av rädsla för att smittas av coronaviruset i kontakten med vården.

- Det är inte bra. Har du exempelvis stark och ihållande bröstsmärta kan det vara hjärtinfarkt, och då ska du genast ringa 112. Samma sak gäller vid andra akuta och livshotande tillstånd. I andra fall ringer du, precis som vanligt, din vårdcentral eller 1177, säger Peter Janson.

Säkert omhändertagande

Att hälso- och sjukvården i Blekinge nu ställer om för att kunna ta emot patienter med coronavirus innebär inte att vården stänger för allt annat. Andra sjukdomar och skador tas också omhand, och det på ett sätt som ska göra att du som patient inte löper ökad risk för att bli smittad av coronavirus.

- Det är bland annat just därför som vi har ställt om vården, för att separera patienter som söker vård för misstänkt coronasmitta från patienter som söker vård för andra åkommor, säger Peter Janson,

Han poängterar att det viktigaste för att detta ska fungera är att alltid ringa först och inte bege sig direkt till en vårdcentral eller sjukhuset om du misstänker att du har coronavirus.

Hälso- och sjukvården har också infört restriktioner för medföljande vid besök i hälso- och vården och för besök till inneliggande patienter. Vidare har hälso- och sjukvården valt att skjuta upp planerade operationer och bokade besök som kan vänta.

- Det sker utifrån yrkesmässiga bedömningar som hälso- och sjulvården gör. Som invånare ska du inte själv göra bedömningen att vänta om du tror att du behöver vård. Då ska du ringa, så att hälso- och sjukvårdspersonalen kan bedöma vilken hjälp du behöver, uppmanar Peter Janson.

Fakta: Symtom för hjärtinfarkt

Det här är några vanliga symtom vid en hjärtinfarkt:

stark och ihållande bröstsmärta som kan stråla ut i armarna

  • obehagskänsla i bröstet som kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna
  • illamående
  • andnöd
  • kallsvettning
  • rädsla och ångest
  • värk i ryggen
  • hjärtklappning och yrsel
  • influensaliknande besvär samtidigt med bröstsmärtor.

Källa: 1177.se

Hjälpte informationen på sidan dig?