Region Blekinges logotyp med bild på en sjö med blå himmel och vatten

Folktandvården i Blekinge börjar kalla patienter igen

Från och med i dag, den 25 maj, ställer folktandvården i Blekinge om till att åter börja kalla patienter till besök. Orsaken är ökad tillgång till munskydd. I ett första skede prioriteras barn och unga vuxna.

- Vi startar i det tempo som är möjligt med hänsyn till vår bemanning, sommarsemestrar och Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd. Det innebär att vi behöver ha det lite glesare än vanligt i våra väntrum, och därmed också i våra bokningar, säger Håkan Bergevi, tandvårdsdirektör i Region Blekinge.

Både vanlig folktandvård och specialisttandvård

Sedan den 6 april tar folktandvården bara emot akuta patientbesök. För en tid sedan kom ett besked om att fortsätta hålla mottagningsverksamheten stängd över sommaren. Men nu öppnar folktandvårdens kliniker i stället för fler besök än de akuta. Det gäller både allmäntandvården, det vill säga den vanliga folktandvården, och specialisttandvården.

- Beslutet att fortsätta hålla stängt byggde på att vi bara hade munskydd för tre veckors normal förbrukning. Sedan dess har tillgången till munskydd ökat, och är nu säkrad för en längre period, förklarar Håkan Bergevi.

Även om det skulle bli en större ökning i antalet coronasmittade i Blekinge, med stort behov av att förse hälso- och sjukvården med munskydd, är bedömningen att folktandvårdens tillgång till munskydd är så god att de kan fortsätta den planerade återstarten.

Barn och unga prioriteras

- Men full drift blir inte aktuell förrän senare i år, under förutsättning att smittspridningen börjar minska, säger Håkan Bergevi.

I ett inledande skede prioriterar folktandvården att kalla barn och unga vuxna, det vill säga patienter i åldern 3 till 23 år. Det beror på att denna patientgrupp är den högst prioriterade efter akut tandvård, enligt tandvårdslagen.

Lämna återbud vid förkylning

Precis som tidigare gäller principen ”frisk personal behandlar friska patienter”. Det innebär att du inte ska gå till tandläkaren, som patient eller medföljande, om du visar minsta förkylningssymtom som skulle kunna innebära att du har covid-19.

- Vi förutsätter att invånarna i Blekinge, liksom vår personal, följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För vår del innebär det även att vi fortsatt inte kallar personer som är 70 år eller äldre, eller tillhör någon annan riskgrupp, om det inte är nödvändigt av medicinska skäl, säger Håkan Bergevi.

Hjälpte informationen på sidan dig?