Nytt laboratorium för egenprovtagningen

Region Blekinges logotyp med bild på Region Blekinges flaggor

Region Blekinge har beslutat anlita ett annat laboratorium för analysen av egenprovtagningen för covid-19. Orsaken är att en alltför hög andel av proverna inte har gett analysresultat. Med ett nytt laboratorium kan egenprovtagningen vara igång igen senast den 27 juli.

De blekingar som fått ett positivt eller negativt svar från egenprovtagningen kan lita på att svaret är tillförlitligt. Men alltför många har fått svaret ”provet kan ej analyseras”. Andelen har varierat under den tid som egenprovtagningen pågått men ligger i genomsnitt på 20 procent, vilket är långt över den felprocent som anses acceptabel.

- Vi har ett ansvar för att medborgarna får ett resultat av sin egenprovtagning. Därför har vi nu beslutat att byta till ett annat laboratorium som används av flera andra regioner med bra resultat, säger Stefan Österström som är stabschef i krisledningen.

Egenprovtagningen är pausad tillsvidare i väntan på att det nya laboratoriet kan ta emot proverna från Blekinge. Det ska ske så snart som möjligt men senast den 27 juli. Det nya laboratoriet har ett något annorlunda provtagningspaket, men i övrigt gäller samma sak som tidigare med beställning via 1177:s e-tjänster och sex olika provtagningsplatser i Blekinge, möjlighet för friska ombud att hämta ut provtagningspaket på apotek samt egenprovtagning i hemmet.

Hjälpte informationen på sidan dig?