Rekommendationer till dig som reser eller har rest från Storbritannien till Sverige

Brittiska myndigheter har upptäckt en ny variant av viruset som orsakar covid-19. Har du varit i Storbritannien och kommit till Sverige den 12 december eller senare är det viktigt att du stannar hemma, undviker nära kontakter och testar dig för covid-19.

Testa dig så fort som möjligt efter att du kommit till Sverige. Testa dig också på den femte dagen efter att du lämnade Storbritannien. Har det gått mer än fem dagar sedan du kom från Storbritannien är det viktigt att du testar dig ändå. Du kan boka tid för gratis egenprovtagning via 1177.se. Om du saknar svenskt personnummer eller inte har e-legitimation för att boka provtagning via 1177.se kan du testa dig via din vårdcentral.

Stanna hemma i väntan på test och provsvar

Medan du väntar på att få testa dig och sen på provsvaren ska du bete dig som om du har covid-19, alltså stanna hemma och undvika nära kontakter samt vara noga med hygienen. Stanna hemma i minst sju dagar efter ankomst till Sverige. Det gäller också barn i förskola och skola. Var särskilt uppmärksam på symtom på covid-19 under sju dagar från ankomsten till Sverige. Får du symtom ska du boka tid för att testa dig för covid-19.

Om du av någon anledning inte har möjlighet att testa dig för covid-19 är det viktigt att du stannar hemma och undviker nära kontakter samt är noga med hygienen tills du kan testa dig. Bor du tillsammans med andra, som inte varit i Storbritannien, bör de också stanna hemma i väntan på dina provsvar, även förskolebarn och skolbarn.

Om du testar positivt för covid-19 kommer du att bli kontaktad av vården för uppföljning. Vården kommer att ge dig förhållningsregler. Följ hela tiden Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd samt övriga rekommendationer om hur du skyddar dig själv och andra.

Vård- och omsorgspersonal

Det är särskilt viktigt att personal inom vård och omsorg har möjlighet att stanna hemma och testa sig för covid-19 efter en vistelse i Storbritannien. Det gäller även om personalen ingår i samma hushåll som en person som återkommit från Storbritannien den 12 december eller senare.

Smittbärarpenning

Om du har ett arbete som inte kan utföras på distans kan du ha rätt till smittbärarpenning. Du kan få intyg för smittbärarpenning via din vårdcentral. Läs mer om smittbärarpenning på Försäkringskassans webbplats Länk till annan webbplats..

Om den nya virusvarianten

Storbritannien har nyligen informerat övriga länder om en ny variant av viruset SARS-CoV-2 som orsakar covid-19. Den nya varianten kan vara mer smittsam, men ingenting tyder på att den skulle ge svårare sjukdom. Information om den nya virusvarianten finns på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Region Blekinges logotyp med bild på vass med en vårdbyggnad i bakgrunden
Hjälpte informationen på sidan dig?