Region Blekinges logotyp med bild på vass med en vårdbyggnad i bakgrunden

Ansträngt läge för hälso- och sjukvården i Blekinge

Läget för hälso- och sjulvården i Blekinge efter julhelgen är mycket ansträngt. Region Blekinge vädjar nu till alla invånare i Blekinge att verkligen bidra till att smittspridningen inte förvärras.

”Har du tröttnat på att följa råden - att inte träffa vänner, strosa i affärer, resa iväg eller bjuda till fest? Snälla, fortsätt håll i och håll ut. Det är inte läge att tumma på råden och restriktionerna. Hälso- och sjukvården är mycket ansträngd och vårdpersonalen arbetar för fullt med att räcka till och fortsätta ge en god vård till den som behöver det”, skriver Region Blekinge i ett Facebookmeddelande riktat till alla som bor och vistas i Blekinge.

Många nya sjukdomsfall

Dagens statistik från Folkhälsomyndigheten visar 484 nya bekräftade fall av covid-19 i Blekinge sedan den 23 december. På Blekingesjukhuset vårdas för närvarande 27 inneliggande patienter med covid-19, varav 6 får intensivvård. Sedan den 25 december har 3 personer i Blekinge avlidit i covid-19.

Region Blekinge räknar med att det kommer att råda ökad belastning på hälso-och sjukvården i länet åtminstone den närmaste veckan. Blekinge är också en del i det nationella arbetet mot covid-19. För närvarande kommer två av de patienter som får intensivvård vid Blekinge från andra län.

För att möta situationen har hälso- och sjukvården genomfört följande förändringar av verksamheten:

  • En särskild intensivvårdsavdelning för enbart patienter med covid-19 har öppnats.
  • Den geriatriska avdelningen (avdelning 36) har stängts tillfälligt, för att frigöra personal till arbete med covid-19-patienter. Patienter som behöver geriatrisk vård, det vill säga vård för sjukdomar som hör ihop med åldrandet, vårdas för närvarande i stället vid andra avdelningar.

För att klara av en ansträngd personalsituation arbetar Region Blekinge nu för att medarbetare i andra förvaltningar ska kunna gå in och bidra med avlastning för hälso- och sjukvården. Det innebär i första hand att sjukvårdsutbildade medarbetare i andra förvaltningar kan stödja hälso- och sjukvårdsförvaltningen direkt i vården av covid-19-patienter, alternativ indirekt genom att bistå avdelningar som bedriver annan vård. Även andra kompetenser kan behövas framöver, så att vårdpersonal inriktar sig på vården nära patienten.

Behöver skapa stabilitet

En annan av hälso- och sjukvårdens utmaningar just nu är att skapa stabilitet, så att patienter ska få kontinuitet i sin vård, och slippa flyttas runt mellan olika avdelningar.

Även vid vårdcentralerna är situationen ansträngd, och personer som söker vård kan räkna med att få vänta lite längre än vanligt för tillstånd som inte behöver ett snabbt omhändertagande.

Ett bevis för hur hög smittspridningen i Blekinge är för närvarande, är att hela 26 procent av alla som testas via egenprovtagningen är positiva, det vill säga visar sig ha covid-19. Det är en ökning från 19 procent sedan vecka 51.

”Vi behöver din hjälp att bromsa smittspridningen av coronaviruset. Nu mer än någonsin. Skjut upp den stora familjemiddagen, ordna digitalt nyårsfirande och vänta med resan till släktingarna. Gör det för dig själv, dina nära och hälso- och sjukvården. Dina uppoffringar kan rädda liv”, skriver Region Blekinge i sitt Facebookmeddelande.

Vaccineringen inledd i liten skala

Samtidigt inleddes i går vaccineringen mot covid-19 i mycket liten, symbolisk skala, i Blekinge och resten av landet. Men det kommer att dröja länge än innan stora delar av befolkningen kan erbjudas vaccin. Uppdaterad information om planeringen för fortsatt vaccinering kommer i samband med Region Blekinges webbsända pressträff den 30 december.

Hjälpte informationen på sidan dig?