Region Blekinges logotyp med bild på Region Blekinges flaggor

Astra Zenecas vaccin pausas tillsvidare i väntan på utredning

Folkhälsomyndigheten har beslutat om en paus i användningen av Astra Zenecas vaccin. Det görs som en försiktighetsåtgärd i väntan på den europeiska läkemedelsmyndighetens utredning om misstänkta biverkningar.

De misstänkta biverkningarna som ska undersökas är det eventuella sambandet mellan blodpropp i kombination med blödning hos individer som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin mot covid-19. I Sverige har inget sådant fall hittills rapporterats in.​

Region Blekinge har hittills fått cirka 5 000 doser av Astra Zenecas​ vaccin. De doser som är levererade och finns på hyllorna kommer inte att användas tillsvidare. Vaccinationen fortlöper med de övriga levererade vaccinerna, Pfizers/BioNTechs och Modernas.

- Det är väldigt tråkigt, men samtidigt bra att vi får tydliga besked från Folkhälsomyndigheten. Hur detta påverkar vår vaccinationsplan arbetar vi intensivt med just nu, säger vaccinationssamordnare Mats Berggren.

Personer som blir berörda av att Astra Zenecas vaccinering pausas kommer att bli kontaktade.

Klockan 14.00 idag webbsänder Region Blekinge en pressträff kring coronasituationen. Se sändningen här (länk). Länk till annan webbplats.

Hjälpte informationen på sidan dig?