En sjuksköterska håller upp ett hjärta framför sig samt Region Blekinges logotyp.

Nästan dubbelt så många fall – början av en tredje våg i Blekinge

Antalet fall av covid-19 i Blekinge har nästan fördubblats den senaste veckan jämfört med förra.

- Det tyder på att vi är i början av en tredje våg av covid-19 i Blekinge, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

​Den senaste veckan har antalet konstaterade fall av covid-19 i Blekinge ökat till 362 i jämförelse med 185 föregående vecka. Region Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö drar därför slutsatsen att Blekinge nu befinner sin i början av en ny smittspridningstopp, en tredje våg.

- Vi har under en tid sett en långsamt ökande smittspridning, men den senast veckan har den ökat markant. Jag ser mycket allvarligt på denna utveckling, säger Bengt Wittesjö.

Smittskyddsläkaren anser att det nu är extra viktigt att inte tumma på de råd och restriktioner som gäller i Sverige och Blekinge. Alla behöver bidra med allt de kan till att bromsa spridningen av coronaviruset.

Hälso- och sjukvården har den senaste tiden fått en välbehövlig andningspaus, med färre covid-19-patienter. Men alla behöver nu verkligen hjälpa till så att de som arbetar i hälso- och sjukvården kan klara av att fortsätta ge en god vård till den som behöver det.

Nästa vecka är det påsklov i Karlskrona kommun och veckan därefter i övriga Blekinge. Bengt Wittesjö har därför en särskild vädjan till alla invånare i Blekinge:

- Stanna hemma. Överväg om det verkligen är värt risken för dig själv och för andra att resa bort eller åka på besök. Umgås helst enbart med de du bor tillsammans med eller andra som ingår i din allra närmaste umgängeskrets. Det gäller för vuxna såväl som för påskharar och påskkärringar.

Hjälpte informationen på sidan dig?