Region Blekinges logotyp med bild på Region Blekinges flaggor

Nästa vecka återupptas vaccinationerna med Astravacccin

Vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin mot covid-19 startar igen nästa vecka för att alla över 65 år i Blekinge. Det betyder att alla doser som legat på hyllan nu kan användas för att minska smittspridningen i länet.

På torsdagseftermiddagen meddelade Folkhälsomyndigheten att vaccinationer med Astra Zenecas vaccin mot covid-19 kan återupptas för alla över 65 år efter att tillfälligt ha pausats i mitten av mars. Region Blekinge står beredda att börja vaccinera med Astra från början av nästa vecka.

- Det betyder att vi nu kan skydda ännu fler av våra mest sköra äldre mot covid-19. De får ett mycket gott skydd mot sjukdomen med Astra Zenecas vaccin, säger Olof Blivik, biträdande smittskyddsläkare i Blekinge.

Folkhälsomyndigheten bedömer att det både är tryggt och viktigt att använda Astra Zenecas vaccin för de äldre.

- För en äldre människa är risken att bli allvarligt sjuk i covid-19 ofantligt mycket högre än en eventuell risk att få en allvarlig biverkning av vaccinet, säger Olof Blivik.

För alla under 65 år fortsätter pausen till dess att mer kunskap finns och Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, fortsätter att utreda de fåtal fall av biverkningar som har setts hos några få yngre personer. Folkhälsomyndigheten uppdaterar rekommendationerna så fort det finns mer forskning.

De som är yngre och redan har fått en dos av Astravaccinet har ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och kan vänta med en andra dos upp till tre månader.

- Det har inte gått att fastställa att symtomen beror på vaccinet och Region Blekinge följer kunskapsutvecklingen noga. Det är mycket viktigt att alla som erbjuds vaccination också gör det. Vaccin är enda vägen framåt och det är genom att så många som möjligt vaccinerar sig som vi kan komma tillbaka till ett normalt liv igen, säger Olof Blivik.

Hjälpte informationen på sidan dig?