Närbild på en överarm och en spruta

Nu sänks åldern för bokning av coronavaccin

Från fredag sänks åldern ytterligare för vaccinering mot covid-19. Då kan även du som är 65 år boka tid via 1177.se/blekinge.
– Det känns fantastiskt att vi ligger så bra i fas, säger vaccinsamordnare Henrik Magnell.

Förra veckan öppnade tidsbokningen för vaccinering på 1177.se/blekinge för personer som är 70 år eller äldre. Många har använt sig av den nya tjänsten och nu är det dags för nästa grupp.

- Vi ser att majoriteten av gruppen 70+ antingen har fått vaccin eller har en tid bokad. Därför kommer vi nu att öppna upp för bokning av gruppen 65+. Det känns väldigt bra, säger Henrik Magnell, biträdande vaccinsamordnare på Region Blekinge.

Tidsbokningen via 1177.se/blekinge öppnas under fredagen den 16 april. Det är där du klickar dig fram till "Boka tid för vaccination i Blekinge" och bokar tid på den vårdcentral där du är listad. Precis som tidigare så kan alla tider vara bokade, men nya tider läggs ut löpande i takt med att det kommer mer vaccin.

- Mitt tips är att prova igen om några dagar om tiderna skulle vara slut. Ring inte 1177 eftersom sjuksköterskorna där inte kan hjälpa till med tidsbokning, säger Henrik Magnell.

Alla som är födda 1956, men inte har fyllt 65 år ännu måste dock ringa sin vårdcentral för att boka tid. Det beror på Folkhälsomyndighetens rekommendation att personer under 65 år inte ska ha Astra Zenecas vaccin.

Om du inte kan boka via internet går det också bra att ringa sin vårdcentral.

- Jag vill också poängtera att det inte är möjligt att välja vilket vaccin man vill ha. Det beror på flera saker, bland annat när vaccinet kommer till länet och hur många doser vi får, säger Henrik Magnell.

Vaccinationen omfattar två doser, men du bokar bara tid för dos ett. Tid för dos två bokas när du är på vårdcentralen för att få din första dos.

Hjälpte informationen på sidan dig?