Närbild på en persons som blir vaccinerad i armen.

Tvingas slänga vaccin - nu erbjuds personer över 65 år bara Astras Zenecas vaccin

Region Blekinge har beslutat personer över 65 år nu endast erbjuds Astra Zenecas vaccin. Detta efter att flera vårdcentraler har tvingats slänga vaccindoser när folk har tackat nej.

- På det sättet kan så många som möjligt snabbt få sitt vaccin, säger Henrik Magnell, biträdande vaccinsamordnare på Region Blekinge.

Under onsdagen beslutade Region Blekinge att Astra Zenecas vaccin ska användas i den grupp där det är rekommenderat, det vill säga till personer över 65 år. Bakgrunden är att vissa äldre tackar nej till Astras vaccin och flera vårdcentraler nu tvingas slänga vaccindoser som har blivit för gamla.

- Vi lyckas få ut majoriteten av doserna tack vare vårdcentralernas enorma arbete, men en del tvingas vi slänga. Det är väldigt tråkigt och onödigt eftersom det handlar om ett säkert och mycket effektivt vaccin som nu går till spillo. Jag vill förtydliga att det inte är möjligt att välja vaccin och de över 65 år som tackar nej till Astra blir inte erbjudna något annat vaccin, säger Henrik Magnell.

Att vaccin hamnar på hyllan och i värsta fall slängs påverkar hela vaccinationstakten eftersom Blekinge då har färre doser att tillgå.

- Det innebär att det kan ta längre tid innan alla som vill får vaccinera sig. Därför är det oerhört viktigt att vi följer de nationella rekommendationerna, säger Henrik Magnell.

Du som är född 1956 och tidigare och ska ta din första dos kan alltså räkna med att få Astra Zenecas vaccin. Den som har tagit dos 1 med ett annat vaccin erbjuds dock samma vaccin vid dos 2. Dessa riktlinjer kommer från Folkhälsomyndigheten som bedömer att nyttan med vaccinet är betydligt större än risken för eventuella biverkningar.

- Astra Zenecas vaccin ger en bra skyddseffekt. För äldre personer är risken att drabbas av svår covid-19 oerhört mycket större än att få någon av de väldigt sällsynta biverkningar som rapporterats. Mitt starka råd är att ta det vaccin som du blir erbjuden, säger Olof Blivik, biträdande smittskyddsläkare på Region Blekinge.

Hjälpte informationen på sidan dig?