Region Blekinges logotyp med bild på Region Blekinges flaggor

Fortsatt skärpta råd i Blekinge till och med den 13 juni

Region Blekinge och Smittskyddsläkaren i Blekinge har beslutat att fortsätta med skärpta regionala råd för att minska risken för smittspridning av covid-19 i Blekinge.

- Antalet fall har minskat de senaste veckorna. Men belastningen i sjukvården till följd av patienter som behöver vård för covid-19 är fortsatt hög. Därför behöver vi fortsätta att ha skärpta råd i Blekinge, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

Skärpta regionala råd infördes den 19 april och har förlängts och justerats i omgångar. Den nuvarande versionen av råden gäller till och med den 31 maj. Därefter förlängs råden till och med den 13 juni, med följande justeringar:

  • Träningsverksamhet, tävlingar och matcher för barn och vuxna kan genomföras utomhus.
  • Föreningars träningsverksamhet för barn och ungdomar födda 2002 eller senare kan även ske inomhus.
  • Lägerverksamhet och cuper för barn och unga födda 2002 eller senare kan bedrivas i mindre skala inom Blekinge, men övernattning bör undvikas.

Råden i sin helhet finns på 1177.se/blekinge. Länk till annan webbplats.

- Justeringarna är en anpassning till Folkhälsomyndighetens ändrade föreskrifter från och med den 1 juni. Med "liten skala" för läger och cuper har Folkhälsomyndigheten angett 20 till 30 barn eller ungdomar som ett riktmärke, det vill säga storleken på en skolklass. Om klasserna hålls helt åtskilda är det ok med större läger och cuper, förtydligar Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge.

Läs mer om Folkhälsomyndighetens anpassade smittskyddsåtgärder på deras webbplats. Länk till annan webbplats.

Samtidigt kvarstår övriga regionala skärpta råd. Det gäller bland annat den skarpa uppmaningen till Blekinges invånare att inte umgås med andra än dem man bor tillsammans med, och att bara träffa dem man måste träffa i skolan eller på arbetsplatsen.

Bengt Wittesjös svar på frågor om förlängda skärpta råd i Blekinge


Får jag ha grillfest för några vänner?

- Du bör endast träffa dem du bor tillsammans med. Vänta därför ett tag till med att arrangera festen. Vid särskilt angelägna firanden, exempelvis studenten, är det okej att träffas utomhus i ett mindre sällskap. Håll det till den närmaste umgängeskretsen och se till att hålla avstånd till varandra.​

Får jag gå på konsert?

- Från och med den 1 juni gäller Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter. De säger att det är tillåtet med utomhusevenemang för max 500 personer om det finns sittplatser, annars max 100 personer. Inomhus gäller fortsatt max 8 men max 50 personer kan tillåtas om det finns sittplatser. Det här är föreskrifter som vi inte kan göra undantag för i Blekinge.

Vad gäller för studenten?

- Folkhälsomyndigheten har tagit fram riktlinjer för såväl gymnasieskolorna som för privata firanden. Läs mer på deras webbplats. Länk till annan webbplats. Med hänsyn till de regionala skärpta råden vill jag särskilt trycka på att firandet bör ske småskaligt i den närmsta umgängeskretsen, utomhus och med avstånd till varandra.

Finns det skärpta regionala råd på andra håll i landet?

- Ja, flera andra regioner har särskilda rekommendationer. Hittills är det Blekinge och Stockholm som har informerat om att fortsätta med dessa även efter den 1 juni.

Varför behövs skärpta regionala råd i Blekinge?

- Vi har en minskad smittspridning, men fortfarande hög belastning på sjukvården, till följd av patienter som behöver vård för covid-19. Därför är det min bedömning som smittskyddsläkare att vi behöver fortsätta hålla i och hålla ut, och vänta med att påbörja återgången till ett normalläge.

Kan de skärpta regionala råden förlängas ytterligare efter den 13 juni?

- Ja, om det behövs. Sannolikheten för att de inte behöver förlängas ökar om alla anstränger sig för att följa råden.

Hjälpte informationen på sidan dig?