
Blekingesjukhuset återupptar planerade operationer
Från och med i dag börjar Blekingesjukhuset åter att utföra de planerade operationer som fått vänta under den senaste vågen av covid-19.
- Trycket på hälso- och sjukvården är fortfarande högt, men har minskat så pass mycket att vi kan börja och planera för att successivt öka antalet operationer.
Det säger Kjell Ivarsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Blekinge. I dag utförs alltså de första planerade operationerna sedan dessa pausades den senaste gången den 15 april. Det sker vid Blekingesjukhuset i Karlshamn, som är den sjukhusenhet som utför många av de planerade operationerna i länet, av exempelvis knäleder och höftleder.
- Vi börjar med de mest angelägna och högst prioriterade av de patienter som fått vänta, säger Kjell Ivarsson.
Covid-19-avdelning pausar
Att antalet covid-19-patienter stadigt har minskat den senaste tiden leder till fler förändringar i sjukhusvården. På fredag pausar sjukhuset den tillfälliga covid-19-avdelningen, avdelning 57, i Karlskrona. Den behövs just nu inte. Patienter med covid-19 som inte behöver intensivvård kan i stället helt och hållet vårdas vid den ordinarie infektionsavdelningen (avdelning 61).
Som en följd av att avdelning 57 pausas kan den personal som lånats in till avdelningen återgå till sin vanliga arbetsplats. Det handlar om den geriatriska avdelningen (avdelning 36) som varit stängd medan avdelning 57 varit i bruk. Nu öppnas den geriatriska avdelningen successivt.
Kjell Ivarsson betonar att läget för hälso- och sjukvården snabbt kan förändras igen.
- Faran är inte över och läget i hälso- och sjukvården är fortsatt ansträngt. Vi är beredda på att snabbt ställa om igen om det skulle behövas, precis som vi gjort tidigare när antalet personer som behöver vård för covid-19 ökat igen.
För tidigt att slappna av
I måndags meddelande smittskyddsläkare Bengt Wittesjö att de skärpta regionala råden för Blekinge förlängs till och med den 13 juni.
- Än är det för tidigt att slappna av. Det är absolut nödvändigt att vi alla fortsätter att följa våra regionala råd och Folkhälsomyndighetens nationella råd och rekommendationer. Om vi gör det kan vi behålla den positiva trenden och ge hälso- och sjukvården möjlighet att hjälpa alla som fått vänta på ingrepp och behandlingar på grund av pandemin, säger Kjell Ivarsson.