Nyheter och pressmeddelande

Region Blekinges logotyp med bild på Region Blekinges flaggor

Så kan du hjälpa vården i sommar

Nu väntar en andra sommar med coronapandemi för vården i Blekinge. Alla tillsammans behöver hjälpa till så att vården fungerar och all personal kan få återhämtning. Det finns mycket som du som invånare kan göra.

– Vi hoppas på en bra sommar. I över ett år har coronapandemin påverkat vården mycket och därför är det extra viktigt att personalen nu kan få sin semester, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Ivarsson.

Att hälso- och sjukvården anpassas för att kunna ge de anställda semester är något som sker varje år. Men i år måste vården hushålla mer än vanligt med sina resurser. En orsak till det är att det har varit svårt att hitta sommarvikarier.


För Blekingesjukhuset innebär sommaren 2021 att antalet vårdplatser blir färre än under övriga tider på året, och färre än under tidigare somrar. Blekingesjukhuset kommer ändå att genomföra planerade operationer, i högre utsträckning än vad som är vanligt under sommaren.

Ansträngda resurser

– Vi prioriterar att även under sommaren operera patienter som fått vänta på grund av pandemin. Men sammantaget förbereder vi oss på ett ansträngt läge när det gäller sjukhusets resurser, understryker Kjell Ivarsson.

På vårdcentralerna kräver arbetet med vaccinationerna mycket resurser och även här är läget inför sommaren ansträngt.

– Vi kan tyvärr behöva skjuta upp besök som inte är absolut nödvändiga, som kontroller och årsbesök, till hösten, säger Håkan Friberg, medicinsk rådgivare på hälsovalet.

Andra sommaren med covid-19

Det här blir den andra sommaren med covid-19 och hälso- och sjukvården har lärt sig mycket under drygt ett år med pandemin. Som att ställa om snabbt, samarbeta och vara mer flexibel.

– Nu behöver vi fortsätta det goda samarbetet inom organisationen, och med andra vårdgivare och aktörer, särskilt Blekinges kommuner. Att hela vårdkedjan fungerar är avgörande för hur sommaren blir, menar Kjell Ivarsson.

Du kan hjälpa vården

Alla vi som bor i Blekinge kan också bidra till att underlätta för hälso-och sjukvården i sommar, så att den som verkligen behöver vård kan få det. Tänk på att det kan vara du eller din närstående!

Några exempel på vad du kan göra:

  • Drick mycket vatten och håll dig i skuggan vid höga temperaturer.
  • Ta det extra lugnt i sommar så att du inte råkar ut för en olycka.
  • Se till att ha ett hemma-apotek med det nödvändigaste vid lättare skador.
  • Var noga med att följa råd och restriktioner för att minska smittspridningen av covid-19, och vaccinera dig när det blir din tur.
  • Följ de råd som finns på 1177.se om hur du tar hand om dig själv när du blir sjuk.
  • Ring 1177 eller din vårdcentral om du behöver telefonrådgivning.

Om du blir allvarligt sjuk eller skadad ska du aldrig vänta med att söka vård. Ring alltid 112 vid livshotande tillstånd!

Hjälpte informationen på sidan dig?