Nyheter och pressmeddelande

Region Blekinges logotyp med bild på Region Blekinges flaggor

Detta gäller när besöksförbudet försvinner 

Besöksförbudet inom hälso- och sjukvården upphävs torsdagen den 1 juli, men vissa restriktioner kvarstår. Det handlar bland annat om att ha munskydd och begränsa sina besök.

- Det är viktigt att alla respekterar riktlinjerna för att smittan inte ska öka igen, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

Besöksförbudet har gällt i över ett år, men eftersom antalet fall av covid-19 minskar och har gjort det undr en längre tid har Region Blekinge beslutat att ta bort det. Dock gäller vissa restriktioner för besök inom sjukvården som i viss mån som får anpassas beroende på olika förutsättningar i olika verksamheter. Här är det som gäller från den 1 juli:

Slutenvården:

  • En besökare per patient. Undantag för vård i livets slutskede i enkelrum där det görs en bedömning från fall till fall.
  • Om den inneliggande är 15 år eller yngre får två fullt friska vårdnadshavare besöka barnet.
  • Munskydd rekommenderas och erbjuds alla besökare.

Öppenvården:

  • En medföljande per patient. Undantag för barn 15 år eller yngre där två vårdnadshavare får följa med.
  • Munskydd rekommenderas och erbjuds alla besökare.
  • Väntrummen anpassas så långt det är möjligt att möbleras smittsäkert, helst med minst en meter mellan sällskapen. Tidboken anpassas för att undvika onödiga väntetider och därmed trängsel.

- För att de ska vara möjligt att tillåta besök är det viktigt att alla följer de restriktioner som gäller, säger Bengt Wittesjö.

Hjälpte informationen på sidan dig?