Nyheter och pressmeddelande

Region Blekinges logotyp med bild på Region Blekinges flaggor

Region Blekinges uppmaning - boka tid för vaccination

Det finns många lediga tider för vaccination mot covid-19 i Blekinge. Det är också många som avbokar sin tid för dos två, vilket skapar stor belastning på vårdcentralerna. Nu uppmanar Region Blekinge alla som inte har vaccinerat sig att boka tid.

Hittills har 71 procent av åldersgruppen 30-39 år vaccinerat sig eller bokat tid för vaccination mot covid-19. I åldersgruppen 18-29 år är det bara 49 procent som har bokat sig. Det är betydligt lägre än andra åldersgrupper under motsvarande tidsperiod. Samtidigt är det de yngre som just nu driver smittan i Blekinge och nu uppmanar biträdande vaccinsamordnare Henrik Magnell fler att boka tid.

- Det finns många lediga tider och nu har du möjlighet att snabbt få en tid för vaccination. Det är viktigt att alla som kan vaccinerar sig för att vi ska kunna stoppa smittan och få en någorlunda normal sommar, säger Henrik Magnell.

Samtidigt som färre bokar sig väljer fler att avboka eller omboka sina vaccinationstider. Det skapar stora problem för Blekinges vårdcentraler som tvingas lägga mycker tid och resurser på logistik istället för att vaccinera. Det i sin tur gör att tillgängligheten på vårdcentralerna minskar.

- Jag har sagt det förr och jag säger det igen, en semesterresa är inget giltigt skäl att boka om din vaccinationstid. För att vi ska klara den stora utmaningen att vaccinera Blekinge måste alla hjälpa till och det du kan göra är att vaccinera dig på den tid du har fått, säger Henrik Magnell.

Vänta inte med att boka tid

Tidigare i veckan öppnade tidsbokningen för den sista åldersgruppen i fas fyra, 18-29-åringarna. Det betyder att alla från 18 år nu kan boka tid för att vaccinera sig mot covid-19. Men massvaccinationen pågår nu, till hösten blir det svårt att få tid. En av anledningarna är att den organisation som Region Blekinge skapat för att klara vaccinationerna inte finns kvar efter sommaren.

- Du kan inte vänta med att vaccinera dig. Vi har låg tilldelning av vaccin och vi kan inte spara doser hur länge som helst. För att klara det nationella målet och därmed minska smittspridningen måste alla ta sitt ansvar och boka tid, säger Henrik Magnell.

Du bokar din tid för dos ett på 1177.se och det krävs ingen inloggning. Tid för dos två bokas när du är på vårdcentralen för din första dos. Det är viktigt att du kommer på din bokade tid.

Hjälpte informationen på sidan dig?