Nyheter och pressmeddelande

Region Blekinges logotyp med bild på Region Blekinges flaggor

Hjälp vården i sommar

Det är ett ansträngt läge inom hela hälso- och sjukvården i Blekinge. Tillsammans behöver alla hjälpas åt så att vården fungerar och personalen kan få den återhämtning som de är förtjänta av efter en långvarig och påfrestande belastning sedan pandemiutbrottet.

- En längre tid har det varit ansträngt läge inom hela hälso- och sjukvården. Coronapandemin har påverkat vården under mer än ett års tid. Personal har jobbat extrapass och även bytt arbetsplats för att stötta covidvården med mera, säger Maria Arvidsson Karlsson, ställföreträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.

Varje sommar anpassas vården för att kunna ge de anställda semester. I år har det varit mycket svårt att hitta sommarvikarier. Det innebär att den minskning av vårdplatser på sjukhuset som görs varje sommar blir större i år.

- I år är det extra viktigt att våra anställda får sin välförtjänta semester. Belastningen har varit stor och nu behövs återhämtning. I sommar måste vi hushålla mer än vanligt med våra resurser, säger Maria Arvidsson Karlsson.

Det finns mycket som du som invånare kan göra

Alla vi som bor i Blekinge kan bidra till att underlätta för hälso-och sjukvården i sommar, så att den som verkligen behöver vård kan få det. Tänk på att det kan vara du eller din närstående!

Några exempel på vad du kan göra:

  • Kom på din bokade tid (undvik om- och avbokning!).
  • Ta det extra lugnt i sommar så att du inte råkar ut för en olycka.
  • Se till att ha ett hemma-apotek med det nödvändigaste vid lättare skador.
  • Var noga med att följa råd och restriktioner för att minska smittspridningen av covid-19, och vaccinera dig när det blir din tur.
  • Drick mycket vatten och håll dig i skuggan vid höga temperaturer.
  • Följ de råd som finns på 1177.se om hur du tar hand om dig själv när du blir sjuk.
  • Ring 1177 eller din vårdcentral om du behöver telefonrådgivning.

Om du blir allvarligt sjuk eller skadad ska du aldrig vänta med att söka vård. Ring alltid 112 vid livshotande tillstånd!

Hjälpte informationen på sidan dig?