Nyheter och pressmeddelande

Region Blekinges logotyp med bild på Region Blekinges flaggor

Flera covid-19-test gick inte att analysera

Ett antal covid-19-test i Blekinge under torsdagen och fredagen i förra veckan har inte gått att analysera. Orsaken är misstag hos leverantören av provtagningsmaterial.

Det handlar om 9 test under torsdagen och 39 test under fredagen, inom ramen för Region Blekinges egenprovtagning för covid-19. Totalt motsvarar antalet 7 procent av provtagningen i länet under veckan, och 38 procent av provtagningen i länet under fredagen.

Orsaken till att proverna inte går att analysera är att leverantören av provtagningsmaterial av misstag skickat fel typ av provrör till en av provtagningsstationerna i Blekinge. Det gäller prover tagna vid provtagningsstationen på Argongatan i Karlskrona (bakom Preem).

- Vi beklagar att felet har uppstått och för dialog med leverantören, säger Åsa Gyberg Karlsson, e-hälsostrateg i Region Blekinge.

Testa dig igen

Resultatet blir att personer som använt covid-19-test med fel provrör i får provsvaret ”ej bedömbart”. Svaret återföljs av texten: ”Resultatet av analysen av ditt prov gick inte att bedöma. Misstänker du fortfarande att du har covid-19 kan du beställa en ny provtagning.”

- Region Blekinge rekommenderar dig som får svaret ”ej bedömbart” att så snart som möjligt testa dig igen. Det gäller särskilt om du testat dig torsdagen den 22 juli eller fredagen den 23 juli vid provtagningsstationen på Argongatan, säger Åsa Gyberg Karlsson.
Hjälpte informationen på sidan dig?