Nyheter och pressmeddelande

Region Blekinges logotyp med bild på Region Blekinges flaggor

Brev ska få fler att vaccinera sig mot covid-19

Region Blekinge kommer inom kort att skicka ett brev hem till personer som inte har vaccinerat sig mot covid-19. Syftet är att få fler att vaccinera sig.

- Vi väljer i och med detta utskick att göra som flera andra regioner i Sverige. Det är viktigt att vi gör vad vi kan för att få en så hög andel vaccinerade som möjligt i länet. Experterna talar om 90 procent eller fler vaccinerade som en önskad nivå för att minimera smittspridningen, säger Anna Tegel, samordnare för vaccination, smittspårning och provtagning i Region Blekinge.

Vad kommer brevet innehålla?
- Brevet kommer innehålla information om hur man vaccinerar sig och hur man bokar tider. Det kommer inte att innehålla en kallelse, utan invånaren får själv se efter vilka tider som finns på de olika vårdcentralerna i bokningssystemet via 1177.se, säger Anna Tegel.

Varför kallar ni inte de ovaccinerade?
- Vi tror, precis som tidigare under vaccinationsprogrammet, på att det är en fördel att var och en väljer vilken tid som passar bäst. Vi har också haft en dialog med våra vårdcentraler, som vill minimera risken att stå med tomma tider, det vill säga att människor inte dyker upp den tid de fått., förklarar Anna Tegel.

Kan vara vaccinerade i en annan region

Ett antal av de personer som är ovaccinerade i Blekinge, och därmed får brevet, kan vara vaccinerade i en annan region. Hur många det rör sig om är okänt.

- Det är viktigt att uppmärksamma att du kan ha fått dina två doser i en annan region. Då räknas du som färdigvaccinerad och kan bortse från brevet, säger Anna Tegel.

Förbereder vaccination av 12-15-åringar

Region Blekinge förbereder samtidigt för vaccinationen av barn i åldern 12-15, som baserat på Folkhälsomyndighetens besked i går ska inledas i november. Mer information om detta kommer från såväl Folkhälsomyndigheten som Region Blekinge.

Hjälpte informationen på sidan dig?