Nyheter och pressmeddelande

Region Blekinges logotyp med bild på Region Blekinges flaggor

Det här gäller för ovaccinerade personer efter den 29 september

Den 29 september upphävs de allmänna råden för att minska spridningen av covid-19. Men det betyder inte att allt är som förr. Pandemin pågår fortfarande och för människor som inte har vaccinerat sig är det fortsatta restriktioner som gäller

Vaccination är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och hindra spridning av covid-19. I Blekinge är 82,6 procent av invånarna över 18 år fullvaccinerade vilket innebär att de efter den 29 september slipper de begränsningar som under lång tid har styrt våra liv.

Men det finns fortfarande en grupp som inte har tagit vaccin mot covid-19. Till exempel är över 9 000 personer mellan 18 och 39 år ovaccinerade och för dessa personer är det avstånd och försiktighet som gäller.

-Pandemin är inte över för att restriktioner försvinner, tyvärr. De flesta som smittas och blir allvarligt sjuka är ovaccinerade och därför måste vi fortfarande ha begränsningar för den gruppen, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge.

Allmänna råd

Det här är det som gäller för de som inte är fullvaccinerade enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd:

  • Du bör hålla avstånd till andra människor
  • Du bör särskilt undvika nära kontakt med personer i riskgrupp och med personer över 70 år.

Dessa råd gäller inte för personer under 18 år eller för personer som av medicinska skäl rekommenderas att inte vaccinera sig mot covid-19.

-Det är bara ovaccinerade som har kvar råden om att undvika trängsel, inte gå på till exempel bio, konserter eller matcher. Det är lika viktigt som tidigare att råden följs, säger Bengt Wittesjö.

Inom vård och omsorg är det i princip samma regler som tidigare som gäller, det vill säga rekommendation om munskydd för patienter samt restriktioner kring antal medföljande vid sjukhusbesök. Alla, både vaccinerade och ovaccinerade, ska stanna hemma vid förkylningssymtom.

-Vaccin är det bästa sättet att stoppa covid-19 och jag uppmanar alla som inte har vaccinerat sig att göra det, säger Bengt Wittesjö.

Hjälpte informationen på sidan dig?