Nyheter och pressmeddelande

Region Blekinges logotyp med bild på Region Blekinges flaggor

Ökning av RS-virus – håll de minsta barnen hemma

Årets epidemi av RS-virus är den värsta på länge, även om den normala säsongen inte ens har börjat. I Blekinge är hälften av alla platser på barnkliniken belagda av barn med RS. För att skydda de allra minsta råder det nu besöksförbud på barnkliniken och på BB.

I normala fall börjar antalet fall av RS-virus öka i november för att kulminera i februari eller mars. Men i år har det blivit en ovanligt tidig och intensiv start på spridningen av viruset som drabbar de allra minsta barnen hårdast. Så ser det ut i hela landet och så även i Blekinge. Här är söktrycket två till tre gånger högre än normalt.

-Vi har en hög beläggning på barnkliniken med många svårt sjuka små barn. De som riskerar att bli svårast sjuka med hosta och andningssvårigheter är barn under ett år och det är dem vi nu måste skydda, säger Magnus Ljungcrantz, verksamhetschef för barnmottagningen i Karlskrona.

Besöksförbud på BB

RS-virus sprids genom direktkontakt, kontakt med smittade föremål och genom droppsmitta. Därför har Region Blekinge nu infört besöksförbud på barnkliniken och på BB.

-Nu är det dags att skydda våra allra minsta på samma sätt som vi skyddade oss själva och våra äldre när coronapandemin var som värst. Håll avstånd, ta inte med små barn till folksamlingar, tänk på handhygien och håll äldre syskon hemma om det är möjligt, säger Magnus Ljungcrantz.

Tack vare coronarestriktionerna uteblev epidemin 2020-2021 och den senaste säsongen med hög aktivitet av RS-virus var år 2018-2019. Därför finns det flera årskullar av barn som ännu inte har genomgått en infektion. Det i kombination med att människor träffas mer inomhus under hösten bidrar till smittspridningen. När nuvarande säsong når sin kulmen och hur länge spridningen pågår går ännu inte att säga.

Hjälpte informationen på sidan dig?