Nyheter och pressmeddelande

Region Blekinges logotyp med bild på Region Blekinges flaggor

Nu är det dags att boka dos tre för alla som är 65 år och äldre

På måndag öppnar Region Blekinge bokningen av dos tre för personer som är födda 1956 eller tidigare. På de flesta vårdcentraler kan du få både covidvaccin och influensavaccin samtidigt. Men kom ihåg att det måste ha gått minst sex månader sedan du fick din senaste dos av covidvaccin.

Vaccinationerna mot covid-19 rullar på och för många är den nu dags för dos tre, även kallad påfyllnadsdosen. Sedan vecka 42 har de som är 80 år eller äldre kunnat ta den tredje dosen och hittills har mer än hälften av dem antingen gjort det eller bokat tid. Nu är det alltså dags för nästa åldersgrupp.

- Det är glädjande att vi kan gå vidare med vaccinationerna mot covid-19. Nu kan man passa på att ta influensavaccinet samtidigt, säger vaccinsamordnare Anna Tegel.

Du bokar din tid för dos tre via 1177.se. Det är det snabbaste och lättaste sättet att få en tid som passar dig. Om du av någon anledning inte kan boka den vägen så kan du ringa Region Blekinges kontaktcenter. Det kan dock finnas en viss väntetid via den kanalen.

Följ den rekommenderade intervallen

Gruppen 65+ är en stor grupp med över 25 000 personer. Då är det extra viktigt att alla följer intervallen på minst sex månader. Det måste alltså ha gått minst sex månader sedan du tog din senaste dos, annars får du inte vaccinet. Det har hänt att invånare har försökt boka innan sex månader har gått, men då blir de antingen kontaktade av vårdcentralen eller måste vända i dörren. Det skapar ett merarbete för våra redan hårt belastade vårdcentraler.

- Det är viktigt att man följer intervallen på sex månader. Två vaccindoser ger ett bra skydd mot covid-19 under minst sex till åtta månader. Ger man en tredje dos tidigare än sex månader riskerar du att få en sämre långtidseffekt av vaccinet, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

Bokningen för alla som är 65 år eller äldre öppnar måndagen den 8 november.

- Vi vill verkligen uppmana alla att ta de rekommenderade doserna, men det är viktigt att det sker i rätt tid. Det ska alltså ha gått minst sex månader sedan du tog din andra dos, säger vaccinsamordnare Anna Tegel.

Hjälpte informationen på sidan dig?